Okumaz Yazmaz

Agota Kristof

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
48 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Kristof’un içine bakmak..
Okumaz Yazmaz, Agota Kristof’tan okuduğum kitapları arasında en sevdiğim oldu. Bir insan kendini size açınca size de içinizi açıp bakma fırsatı sunduğu için sanıyorum. Kristof’un yoksulluk içinde geçen çocukluğuna, Macaristan Sovyet işgali altındayken yaşadığı ilk gençliğine, mültecilik sürecine, başka bir ülkede hayata yeniden başlama, dil öğrenme ve nihayetinde yazmakla kurduğu ilişkiye dair kısacık metinlerden oluşan, ama insana işlemekte maharetli bir kitap bu. Kitaba adını veren, dil öğrenme süreci Kristof’un. Fransızca okuyup yazmayı bilmediği için okumam yazmam yok diyormuş insanlara. Nasıl öğrenmiş o dili, sevdiği yazarları o dilden nasıl okumuş ve en önemlisi nasıl o dili kullanarak yazmaya başlamış..Özenerek okudum bu kısımları. En çok mültecilik kısımlarından etkilendim sanırım. Neredeyse birebir aynı bir süreci yaşadığım için belki. Aynı kaderi yaşayan insanları uzaktan birbirine bağlayan o ‘gümüş iplik’ uzanıp bağladı bizi sanki. İnsan kaçakçılarının soğuk komutları altında geçilen sınırlar, yeni bir ülkede kurulmaya çalışılan, üç bacaklı bir sandalyeye benzeyen o ‘yeni’ hayat, ve o çöl.. “Gülümsüyorlar, konuşuyorlar bizimle fakat hiçbir şey anlamıyoruz. Çöl burada başlıyor işte. Sosyal çöl, kültürel çöl.” Kristof’un kurgu kitaplarını daha iyi anlamayı sağlayan, ama bence onlardan bağımsız da okunmayı hak eden nefis bir kitap bu.
Feyza Zaim
Feyza Zaim
çevirisi
Okumaz Yazmaz
Okumaz YazmazAgota Kristof · Can Yayınları · 20231,664 okunma
Reklam
48 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
‘Okumayı öğrendim, okumayı yeniden öğrendim.’ Bu cümle çok düz geldi değil mi? Ama bunu yazan kişi, 21 yaşında, kucağında dört aylık bebeğiyle bilinmez bir ülkede yaşamak için bilmediği insanlarla yola düşen bir kadın. Dilini bilmediği bir ülkeye vardıklarında, geride bıraktıklarıyla yüzleşmesi bir ömür sürdü belki de. Biz sadece birkaç sayfada okuyoruz o koskoca yığını. Kardeşlerini, annesini, babasını, ülkesini ve ana dilini. Agota Kristof, Büyük Defter-Kanıt-Üçüncü Yalan ile serseme çevirmişti beni. Şimdi Okumaz Yazmaz ile vurkaç yapıyor. Kısa aralıklarla büyük darbeler bırakıyor bedenime. Başka bir ülkeye göç etmek, orada her şeye (dile bile!) sıfırdan başlamak, anne olmak, inatla yazmak ve bunlar yaşanırken kendine inanabilmek bana öyle zor ve güzel geldi ki. Acının içindeki parıldayan bir güzellik. Kısacık bir metinde altını çizdim pek çok cümlenin. Stalin’in ölümünü anlatırken karşısına Thomas Bernhard’ın ölümünü koymasındaki ışığı, öğrendiği dil hakkındaki çıplaklığını sevdim. Okumaz Yazmaz’ı başlı başına çok sevdim! . Feyza Zaim çevirisi, Ata Uzuner kapak tasarımıyla ~
Okumaz Yazmaz
Okumaz YazmazAgota Kristof · Can Yayınları · 20231,664 okunma
48 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Pancar salatasını çok severim. Benim için bir kâse pancar salatasıydı bu kitap. Tatlı, ekşi... Kristóf 50 sayfaya o kadar derin şeyler sığdırmış ki hayran kalmamak elde değil. Keşke biraz daha uzun olsaydı dedim ama sonra vazgeçtim sanki o zaman çektiği acılar, zorluklarda uzayacak gibi geldi. Macaristan'da yaşadığı ilk mutlu yıllarını, savaş sonrası yoksulluğunu, yatılı okul dönemini, Stalin in ölümü ve kucağında bebeği ve eşi ile sürgününü, dilini bilmediği yabancı bir ülkede çektiği sıkıntıları kısa ama öz bizlere aktardığı bu incecik ama doyurucu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Okumaz Yazmaz
Okumaz YazmazAgota Kristof · Can Yayınları · 20231,664 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.