Kişisel Bir Sorun

Eylül 2010
Can Yayınları
Orijinal Adı:
Kojinteki Na Taiken

DOSTUM SENİN SORUNUN NE ?
2020 26. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2020 22:56
"Ancak , benim şu anki kişisel sorunumdaki acıyı yaşama rolü , diğer tüm insanlardan soyutlanmış halde." Herkesin acısı kendine en büyük. Kimsenin acısı ve derdi kimseden az veya çok değil. İnsan olmanın ve dünyaya gelmiş olmanın derdini çekiyoruz. Bir Türk , Bir Japon veya herhangi millet ve coğrafyadan insan için ortak bir dert.. Bird olarak anılan kahramanımızın derin ve hüzünlü hikayesini okuyoruz. "Bird'ün arada sırada kriz ölçüsüne ulaşan , sinir sistemini altüst edecek düzeydeki temkinli hali de , korkudan çıldırmak üzere olan küçük bir kuşu akla getiriyordu. Neticede Bird lakabı ona yakışıyordu." SORUNLARIMIZDAN NASIL KAÇARIZ , KAÇABİLİR MİYİZ ? İşte en önemli soru bu. Ya da başka bir ifadeyle , kaçmakla kurtulabilir miyiz sorunlarımızdan ? Yoksa her şeye rağmen yüzleşmeli miyiz ? 20'lerin sonlarına yaklaşan kahramanımız bir süredir evlidir fakat pek de mutlu bir evliliği yoktur. Bir dersanede öğretmendir , kendisiyle de ilgili sorunları vardır , arayıştadır. Bir Afrika gezisi yapmaktır en büyük hayali , bir çeşit kaçma ihtiyacıyla. Eşi hamiledir , bebekleri olur fakat doğuştan özürlü olan bebek için birkaç gün ömür biçer doktorlar. Zaten bin türlü dünya derdiyle uğraşan Bird bir de bu durumu kaldırmakta zorlanır ve çocuğunu tedavi için tavsiye edilen iyi bir hastaneye bıraktıktan sonra eşini de geride bırakıp koşa koşa gider. Nereye mi ? Bir zamanlar aralarında bir şeyler geçen fakat sevgili bile olamadıkları kadına. Böyle koca böyle baba olmaz olsun mu diyorsunuz ? Linç edilmeyi hak ediyor mu ? Peki size desem ki , insan en çok da cinselliğe kaçar dertlerinden kurtulmak ya da en azından unutmak için , ne dersiniz ? Gider o eski arkadaşının yanına , adamın halinin perişan olduğunu gören kadın merhametini şefkatini esirgemez ondan. Seneler önce sadece
·232 syf.·
2023 29. kitabı
#OkudumBitti #KişiselBirSorun #KenzaburoOe #CanYayınları Kişisel Bir Sorun 1994 Nobel Edebiyat Ödül'lü yazar Kenzaburo Oe'nin en önemli eserlerinden biri. "Kendini kandırma zehrini bir kez tadan insanlar, bir daha kendilerini asla kurtaramazlar..." Dershane öğretmeni Bird iki yıllık evlidir, hayallerini süsleyen Afrika gezisini eşinin hamileliğinden dolayı ertelemiştir. Eşi doğum yapar ancak bebek iki kafalı gibi doğmuştur. Anne hastanede yatarken, bebek başka bir hastaneye tedavi için gönderilir. Bird bebeğin engelini kabullenemez, hastanede ölüme terk eder bir nevi. Kulağı hastaneden ölüm haberi alacağı (ölmesini beklemekte) telefondadır. Kendinden, eşinden, bebeğinden kaçan Bird eski kız arkadaşına gider. Kurtuluşu orada cinsellikte arasa da iç sesini bastıramaz. Arada gidip bebeğin durumu hakkında bilgi alır, ancak tek isteği küçücük canlıdan kurtulmaktır. Bebek inadına hayata tutunur. Bird kız arkadaşının bulduğu bir doktora bebeği bırakır, kirli eller devreye girer. Bird yaptığından pişman olur. Ne oldu da çekti aldı çocuğu. Çocuğu olduğu için mi kıyamadı, eşine ne anlatacağını bilemediği için mi? Kitap tam olarak engelli çocuğu anlatmıyor, babanın gel gitleri, kız arkadaşıyla yaşadıkları, annenin durumu, alkol nedeniyle zora düşüşü. Okumanızı tavsiye ederim, kitapla kalın sevgili dostlar
2020 46. kitabı
acının, hüznün, kederin, günlük hayatın rutin, bir süreden sonra sıradan akışına eşlik eden bir roman “kişisel bir sorun”. bir babanın umut sözcüğünü bir süreden sonra sabır sözcüğüne bağladığını göreceksiniz bu kitapta, aslında acı da mutluluk gibi insan hayatının bir parçası, ve bu roman o kadar muazzam bir şekilde anlatıyor ki her şeyi okur ile yazar arasındaki tasarlanan bağa hayran kalıyorsunuz bir süreden sonra. Kenzabur Oe bu kitabında insan ruhunun yaşadığı çalkantı, korku ve utancın izdüşümlerini, acının çeşitli boyutlarını ruhunun derinliklerinde birebir yaşayan bir kalemden okuma fırsatını bize sunuyor.
Kişisel Bir SorunKenzaburo Oe · Can Yayınları · 20101,129 okunma
Çocuk sahibi olan ve/veya olmayı düşünen tüm ebeveynlerin ortak endişesi; akıl-beden-ruh sağlığı yerinde evlatlara sahip olabilmek. Peki, engelli doğacağı anlaşılan ya da engelli olan evlatları ne yapmalı? İşte kitapta bu ikilemin 27 yaşındaki Bird'ün üzerindeki yıkıcılığını görüyoruz. Beyin Fıtığı olduğu düşünülen bir hasarla doğan oğluna karşı duyduğu pasif öfke, onu hayallerini ve yaşamını alt üst edecek bir engel olarak görüşü, ölmesi ya da yaşaması için atılacak adımlar konusundaki tereddütleri, kendi iç hesaplaşmaları... Yoğun bir kitap. Etkilendiğimi söyleyebilirim. Bu etki, yazarın 1963 yılında bedensel ve zihinsel engelli oğlunun dünyaya geldiğini ve 1964 yılında da kitabı yazdığını öğrenince daha da arttı. Yazar ve eşi de önce çocuklarının yaşamasını istememişler ama daha sonra bu his yerini oğullarına adadıkları bir hayata bırakmış. Oğulları Hikari şu an Japonya’nın önemli bestecilerinden biri olarak anılıyor. Etkisi büyük bir kitap.
2019 8. kitabı
Hepimizin bazen yüzleşmek istemediği kendini tam olarak o duruma hazır hissetmediği anlarda kaçmak istediği olmuştur. Bird’de tam olarak kendi kaçışını Afrika olarak görmüştür ama Afrika’yla ilgili aldığı kitabı bile okumayacak kadar bir bulantı hayalidir sadece. Bird karşılaştığı durumun son anına kadar tam olarak baba niteliğine sahip değildir. Babalık kavramı ona göre özgürlüğünün kısıtlanması ve ona göre bir cehennemdir. Herkesin okuyup kendiyle yüzleşecek kadar cesur olması gerekiyor.. Çünkü hepimiz en kolay durumda bile kaçmanın bir kurtuluş olduğunu sananlardanız ta ki o durumu kabullenene kadar. Keyifli okumalar :)
Yaygınlaşan Kişisel Sorunlar
2019 41. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2019 23:21
Bu yazı, kitabı okumayanlara bilgilendirici bir tanıtım yazısı olmaktan öte, okuduktan sonra sohbet havasındaki bir analiz yazısı olacaktır. Bu yüzden bazı detaylar içerdiğinden kitabı yakın zamanda okumayı planlayanların, kitabı okuduktan sonra incelemeyi okumaları hevesleri kaçmaması açısından önemlidir. Şimdiden iyi okumalar diliyorum. Kendisi de engelli bir çocuğa sahip olan Oe, sorumsuz ve bencil bir adamın bir de engelli bir çocuğa sahip olduğunu öğrendikten sonraki çaresiz savruluşunu ve güçsüzlüklerini anlatıyor. Kitap bence aslında bugüne dair önemli bir şeyi ele alıyor. Modern zamanın boğulan yabancılaşan ve hayat daha kolaylaşmışken daha çok güçsüzleşmiş, sorumluluğuna karşı bile bigâne kalan insanını anlatıyor. Ancak anlatım belki daha güzel bir kurguyla olabilirdi. Eğer puan kırdıysam bu da ondandır. Sürekli Afrika hayali kuran Bird’in Afrika’sı aslında sıkıldığı hayatından ve toplumdan kaçış planı, daraldıkça nefes aldığı yer. Geleceğe dair yaşama umudu... O yüzden ne zaman boşluğa düşse ya da zor bir durumda bulunsa yanındaki Afrika haritası ve Afrikalı yazarın romanı onu ayakta tutan ve ona güç veren somut nesneler oluyor. Hatta adamın yanında taşıdığı Afrika romanını da düzgün bir şekilde okumadığını fark ediyoruz. Çünkü kız arkadaşı ona kitapla alakalı bir detay söyleyip düşüncesini sorduğunda bilemedi hatta kitapta öyle bir şey olduğunu duyunca şaşırdı. Bu da bana göre adamın yanında taşıdığı kitabın içeriksel bir değeri olmasından öte tam bir simgesel nesne olduğunu gösteriyordu. Sonunda ise hamlıktan kurtulup sorumluluk almayı öğrenen, cesur ve kapsayıcı rol alan Bird, simgesel bir dayanaktan kurtulup, eşi ve ailesiyle gerçek bir umudu tutarak olgunlaşıyor. O zaman Afrika’ya da lüzum kalmıyor. Aslında içten içe varacağına inanmadığı ama orada bir
Derin bir kabulleniş
2025 38. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 18:03
Bu romanı okumak kolay olmadı. Her sayfada insanın en kırılgan tarafına dokunan bir ağırlık var. Bird’ün korkuları, çaresizliği, kaçma isteği o kadar tanıdık ki, bazen onun değil de kendi iç sesimi dinliyor gibiydim. Hayat bazen insana öyle bir yük bırakıyor ki, o ağırlığın altında ezilmemek için önce kendinden kaçmak istiyorsun. Bird, karanlığının içinden geçerken ben de kendi içimde bazı şeylerle yüzleştim. Sorumluluk, suçluluk, sevgi… Hepsi yeniden anlam kazandı. Son sayfayı kapattığımda içimde büyük bir sessizlik kaldı. O sessizlikte hem çaresizlik hem de güç vardı. Kişisel Bir Sorun, insanın kendini yeniden tanımasının, kabullenmenin ve büyümenin romanı.
2022 23. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2022 22:48
Yazarın ilk okuduğum kitabı fakat son olmaz. Kişisel bir sorun Bird adında ki kahramanımızın iç sıkıntılarını, yanlızlaşma ve hayata karşı yabamcılaşmasını anlatan, babalık vasfını, beyin tümörü olarak doğan çocuğu ile nasıl baş edeceğini veya başından atmaya çalışacağını anlatan bir kitap. En büyük hayali olan Afrika'ya gitmek mi yoksa bir aile, baba, olduğunu kabul edip yaşamak mı? İlk defa böyle bir konuyu ele alan bir kitap okudum. Yazarın betimlemelerini çok sevdim, usta bir kalem olduğunu anlayabiliyorsunuz ve okurken hızla ilerliyor. İyi okumalar.
2014 40. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2014 00:00
İnkar etme sonra kabullenme, kendini bulma, kendi korkuları ile yaşama gibi kavramların etrafında dönen oldukça kaliteli bir kitap. Okunması zor fakat belli bir zaman sonra kitap sizi içine alıyor, ve olayların bir parçası olarak sonu bekliyorsunuz ve o son sizi gerçekten hayretler için de bırakıyor.
2019 126. kitabı
“kendini kandırma zehrini bir kez tadan insanlar, bir daha kendilerini asla kurtaramazlar...” Sonunu getirmekte gerçekten zorlandığım bir kitaptı. Sonuna geldiğimde ise yüzümde tebessümle, “oh be” dediğim. Aslına bakarsanız yazarın hayatını okuduğunuzda sonunun hoş olacagını tahmin edebilirsiniz ama ben farklı ihtimaller üzerinden de bir son çıkabileceğini düşündüğümden iyi bir final oturtmamıştım kafamda hele de o “Himiko” ve “Afrika” hayallerinden dolayı. Psikanaliz dalında okuduklarımda adı yıllar geçse de anılacak kitaplardan.

Kenzaburo OeYazar · 7 kitap
Kenzaburō Ōe (Japonca: 大江健三郎, 31 Ocak 1935 - 3 Mart 2023), Japon yazar ve çağdaş Japon edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden birisi. Ōe, 1994 yılında Yasunari Kavabata'dan sonra Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ikinci Japon yazardır. 1935 yılında Şikoku'nun bir köyünde doğdu. Japonya'nın en prestijli üniversitesi olan Tokyo Üniversitesi'nde Fransız Edebiyatı eğitimi gördü. Türkiye'de özellikle Kişisel Bir Sorun eseri ile tanınan yazar, Japonya'nın gelmiş geçmiş en güçlü sosyal ve politik eleştirel yaklaşımını roman dünyasına taşıyarak Japon edebiyatında kendine özgü bir yer edindi. Onun bu özelliğini yansıtan entelektüel niteliği yüksek romanları ona 1994 yılında Nobel Edebiyat ödülünü getirdi. Savaşçı sınıf kökenli olup geleneklerine bağlı bir taşra ailesinde yetiştirilmiştir. Yaşıtı Japon çocuklarının çoğu gibi Oe de, Japonya’nın müttefik güçlere yenildiğini ve teslim olduğunu, II. Dünya Savaşı’nın bittiğini radyoda imparator Hirohito’nun kendi ağzından duyuşuna kadar İmparator’un yaşayan bir Tanrı olduğuna inanmıştır. Ancak İmparator’un kendisi gibi bir insan olduğunu öğrenen Oe, dünya algısını sonsuza dek değiştiren kayboluş ve yıkım duygusunu yaşamıştır. Babasının erken ölümü, II. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın yenilmesi ve son olarak da oğlu Hikari’nin beyin fıtığı nedeniyle engelli olarak doğması Oe’nin hem kişisel hem de edebiyat hayatındaki en etkili olaylardır. Eserlerinde Sartre, Mailer, Faulkner, Melville, William Blake, William Butler Yeats, Charles Dickens, Fyodor Dostoyevsky, Miguel de Cervantes, Dante ve Chi-ha gibi çeşitli yazarları birleştirmiştir. Kenzaburo Oe, 3 Mart 2023 tarihinde yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı 88 yaşında Tokyo'da hayatını kaybetti. Başlıca yapıtları: -Shiiku (Kurbanı Beslemek) (1957) -Kişisel Bir Sorun (1964) -Man'en gan'nen no futtobōru (Sessiz Çığlık) (1967) -Warera no kyōki wo ikinobiru michi wo oshieyo (Delilikten Kurtar Bizi) (1969) -Atarashii hito yo, mezameyo (Ayağa Kalk Genç Adam) (1983)