Kişisel Bir Sorun

Temmuz 2020
Can Yayınları
Orijinal Adı:
個人的な体験

Kişisel bir sorun ve kendini kandırma zehri
2025 2. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 18:55
İnsan, kendini kandırma zehrini bir kere elde ettiğinde bu sürekli devam eder, ta ki sen son verene kadar... . Bird 27 yaşında özel bir dershanede ingilizce öğretmenliği yapan evli ve çocuğu doğmak üzere olan bir adam. Hayalleri var, Afrikaya gitmek ve orayı keşfetmek. Fakat hayatın ona bir sorumluluk yüklemesiyle tüm hayallerinden vazgeçiş ve kariyerinide yavaştan köreltme ve çöküş serüveni, bu serüvende kendi sorumluluğundan kaçarken birçok kez kendini kandırıp haklı olarak aldandırmış kendini. Bu sorumluluktan kaçış hikayesinde çok yakın üniversite dostuyla yaşadığı yasak ilişkiler de bu kaçışın ve kendini kandırma zehrinin başlangıcıydı aslında. Ama kendini kandırma zehrinden kurtuluş anı aslında hayatın devam ettiği ve hiçbir şey korktuğu kadar büyük sorumluluklar olmadığının farkına varış hikayesi. . Açıkcası ben hikayenin konusunu beğendim, beni etkileyen yazarında aslına kendisinin engelli bir çocuğu oluşuydu. İnsana şunu düşündürüyor kitap aslında, insanın hayatına binbir dert, olumsuzluk gelebilir, bunun sorumluluğunu alıp kendini kandırma zehrine bulaşmadan da aslında o sorumluluğun üstesinden gelebilirsin. Güçlü olmak ve sorumluluk sahibi olmakla başlar her şey. Kaçarak, kendini kandırarak hiçbir şey unutulamaz üzeride örtülemez. . Tafsiye edeceğim bir kitap, şimdiden okumak isteyenlere iyi okumalar dilerim.
Araştırma-İnceleme
2021 76. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2021 15:02
Kenzaburo Oe Japonya'nın Nobel Ödüllü yazarlarından biri ve Kişisel Bir Sorun'da yazarın başyapıtı sayılan bir eser. Yazar kitabı 1964 yılında yazıyor. Kendisi de engelli bir çocuğa sahip olan Oe, kitabın baş kahramanı Bird ile bir bakıma aynı kaderi paylaşıyor. Bu minvalde kitabın otobiyografik öğeler taşıdığını da söylemek yanlış olmaz. Kitabın kahramanı olan Bird 27 yaşında genç bir adam. İki yıllık evli, dershanede öğretmenlik yapan, en büyük hayali bir gün Afrika seyahatine çıkmak olan, yaşadığı alkol problemi nedeniyle kariyeri ciddi sekteye uğrayan, sorumluluk almaktan kaçan, kadınlarla ilişkisini daha çok cinsellik üzerinden yaşayan, belki tam da büyüyememiş diyebileceğimiz bir karakter. Evliliklerinin ikinci yılında doğmak üzere olan bebeklerinin doğumunu beklerken tanışıyoruz Bird'le. Doğan bebeğin beyninde bir anormallikle engelli bir bebek olarak dünyaya gelmesi Bird'ün hayatını bir anda kabusa dönüştürüyor. Engelli bir bebek demek Bird için tüm hayallerinden vazgeçmek demek. Peki Bird böyle bir sorumluluk ve yaşama hazır mı? "Kafka babasına yazdığı bir mektupta şöyle der: Çocuklar için ana babanın yapması gereken tek şey onları bağrına basmaktır." Bird engelli doğan bebeğini bağrına basmak yerine, doktorların bebeğin yaşayamayacağını söylemeleri üzerine bebeğin ölümünü bekleyen bir baba haline gelir bir anda. Biz de okuyucu olarak engelli bir çocuğu kabullenemeyen bir babanın bencilliği ile karşı karşıya kalırız. Kitapta olay tamamen Bird, yani baba üzerinden anlatılır, doğum yapan anne ve eş geri planda kalır ve çocuğun durumu zaten ölecek diye anneden gizlenir. Doğduğu andan itibaren bebeğinin ölmesini bekleyen bir baba olan Bird'e okurken zaman zaman kızdım, bazen onun adına utandım, bazen de onu anlamaya çalıştım ama bu konu da pek de başarılı
2023 206. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2023 14:35
KİŞİSEL BİR SORUN-KENZABURO OE,232 sayfa, “Kendini kandırma zehrini bir kez tadan insanlar,bir daha kendilerini asla kurtaramazlar…” Kitabımız 1994 Nobel Edebiyat Ödüllü.Yazar,başyapıt sayılan eserini 1964 yılında yazıyor.Kitabında engelli doğan bir çocuğa sahip Bird’ün hayatını anlatan yazarın kendisi de engelli bir çocuğa sahip olması nedeniyle bir nevi otobiyografik öğeler taşımaktadır kitap. Herkes anne baba olmalı mı ? Veya engelli bir çocuğunuzun olması onu sevmenize engel mi?Onun yaşamaya hakkı yok mu? Bencilliğiniz,hayatı rahat yaşamak isteğiniz,çocuğunuzun yaşama isteğinden daha mı önemli? "Kafka babasına yazdığı bir mektupta şöyle der: Çocuklar için ana babanın yapması gereken tek şey onları bağrına basmaktır. Dersane öğretmeni Bird;En büyük hayali bir Afrika gezisi yapmak ve “Afrika’da Gökyüzü” başlıklı bir hatırat yazıp yayımlatmak.Ama karısının doğum yapması ile tüm umudu biter.Üstelik çocuk bir de beyin fıtığı denilen,tıpta nadir görülen bir anormallikle doğunca… Yalnızlık ve güçsüzlük duygusu içinde olan bir adam Bird.Sorumluluk duygusundan uzak,hayat düzeninin bozulmasından korkan,aklını Afrika’yı görmeye takmış,rahatına düşkün.Yaşadığı alkol problemi nedeniyle kariyerine zarar veren, sorumluluk almaktan kaçan, kadınlarla ilişkisini daha çok cinsellik üzerinden yaşayan,tam olarak büyüyememiş bir karakter. Evliliklerinin ikinci yılında doğan bebeklerinin nadir görülen bir beyin anormalliğiyle engelli bir bebek olarak dünyaya gelmesi Bird'ün hayatını bir anda kabusa dönüştürüyor. Engelli bir bebek demek Bird için tüm hayallerinden vazgeçmek demek. Peki Bird böyle bir sorumluluk ve yaşama hazır mı? " Kitap hakkında çok fazla bir şey yazmak istemiyorum,herkesin okumasını isterim,beni çok etkiledi.Bird’ü okurken tam bir sinir harbi yaşadım.Ne
Tarafını seç!
2022 38. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2022 00:44
Afrika'ya gitme hayalleri olan genç dershane öğretmeni Bird baba olmayı beklemektedir. Ancak bebeğin anormallikle dünyaya gelmesi babayı bir çıkmaza sokar. Sorumluluktan kaçacak mı yoksa kabullenip kalacak mı? Zorlu mücadelede hayallerinden vazgeçerek aslında özgür olmak isterken evliliğine devam edip ve en önemlisi baba olarak hayatını yaşayabilecek mi? Çok gelgitler yaşayan bu adama kızmaktan kendimi alamadım. Yalnızlık, çaresizlik, sadakat, sevgi, sorumluluk, pişmanlık gibi bir çok duyguyu barındıran iyi metinlerden biri olarak aklımda kalacak galiba. Yazarın kendisinin de engelli bir çocuğu olduğunu düşünürsek kitabın otobiyografik ögeler taşıdığını söyleyebiliriz. Çeviri çok iyiydi ve okurken hiç zorlamadı gayet akıcı bir kitap. Keyifli okumalar...
2022 58. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2022 16:36
”Kendini kandırma zehrini bir kez tadan insanlar, bir daha kendilerini asla kurtaramazlar…” Kitabın özeti gibi bir cümle. Baba kendini kurtarmış mı okuyup karar veriyoruz. Öğretmen olan bir babanın hayallerini süsleyen bir seyahat var, Afrika. Ama bu hayalini bir türlü gerçekleştiremez. Sonra çocuğu doğar, umudu yavaş yavaş azalır. Sonra çocuğunun beyin fıtığı gibi bir anomaliyle doğduğunu da öğrenince aklına ilk gelen Afrika gezisinin artık gerçekleşmesinin imkansız olduğu. Adamın duygusuzluğu, ne yapacağını bilemez hâlde alkole sığınması ve iyice yalnızlaşması ve bize çocuğunun bugün yarın ölecek düşüncelerini çaresizlik ya da umursamazlık duygularıyla git gellere sürüklemesi. Anlamak ya da yargılamak? Kaçmak ya da kabullenmek? Yazarın kendisinin de aynı anomaliyle doğmuş bir engelli çocuğa sahip olması kitabı daha çok içselleştirmeyi sağlıyor. Ben çok severek ve etkilenerek okudum. Bir çocuğun bir engelle doğmasının bir baba üzerinden duygu durumunu bir nebze aktarabilmeyi bu eseriyle başarmış bence.
2024 39. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 19:33
Bu kitabı okuma sebebim kitabın arka kapağıydı. Afrika gezisi ve oluşan sorunlu süreç... Kitabı okurken Bird karakterine içimden sitem etsem de kitabı okuduktan sonra "acaba bu duruma ben düşsem, içimdekini mi gercekleştiririm; yoksa böyle çıkmaza mı girerim" diye düşünüyorum. Evet, bu kitap çıkmazlık hatta ikilem odaklı. Başta da söylediğim gibi, kapaktaki bilgi okuduktan sonra egale olsa da sorgulama ve düşündürme özelliği taşıyan her kitap benim için değerli oluyor. Keyifli okumalar.
Puan vermedi·232 syf.·
2021 232. kitabı
Kendini kandırma zehrini bir kez tadan insanlar, bir daha kendilerini asla kurtaramazlar. Kitaptan (s:166) Bu düsünce hayatımızın her evresinde genel gecerliliği olan düşünce, Yasadığımız hayatın bize verdiği bazı sorumlulukları var, bunları brnımsemeyip bırakıp gitmek dıye bısey yok. Çıkmaza girmiş, kendi kendisiyle savaşan, engelli bir bebeği adeta bir an önce ortadan kalkması gereken bir düşman olarak gören bir babanın, Bird'ün hikayesi Kişisel Bir Sorun. Bu konuda yaşadığı çaresizlik ve korku... İnsan benim başıma gelse ben ne yapardım diye sorgulamaktan da geri duramıyor tabii. Kitabın sonunda iyilik mi kötülük mü kazanacak? Bird kendi gerçeğiyle yüzleşecek mi? Onu da okuyanlar görecek tabii. Bird'le zor bir yola çıkacaklara şimdiden keyifli okumalar. Buyrun okuyun
Edebiyat & Roman
2020 118. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 14:21
Çok çok derin ve incelikli bulduğum, bana kalırsa Nobel’i haketmiş bir yazar. ( Hoş Nobel’de tartışılır) .. Hikayede aslında özgür olmak ve Afrika turuna çıkmak isteyen bir gencimiz var. Gelin görünki baba olacak. Çocuk bir anormallikle doğar. İş yetişkin olarak sorumlulukları alabilmek veya sorumluluklardan kaçmak arasında gidip gelir. Yas’ın ilk evresi olan inkar mekanizmasını karakterimiz aşırı uçlarda yaşar; öfke, alkol, seks ... ve bir erkeğin olgunlaşma sürecini okumak bunu da sağlam bir edebiyatla okumak beni başka dünyalara götürdü. Çok ama çok sevdim. H. Can Erkin çevirisi çok iyiydi
2023 69. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2023 15:41
Kişisel Bir Sorun / Kenzaburo Oe . Bir ikilem kitabı olarak tanımlayabilirim sanırım bu kitabı... Bu ikilemi yaşayan Bird lakaplı bir dershane öğretmeni... Çünkü hayali var, Afrika gezisi... Ancak başında sanki başka bir baş varmış gibi bir sorunla doğan oğlu, her şeyi bir anda değiştiriyor... Beyin fıtığı teşhisi konan oğlunun normal bir şekilde büyüyemeyeceğini söylüyor doktorlar ve ölmesi bekleniyor... Eğer oğlu ölürse bir sorumluluğu kalmayacak ve üniversiteden arkadaşı ve bu süreçte hep yanında olan Himiko ile Afrika'ya gidecek... . İçten içe yaşadığı ikilemi, kaçışı anlatmış bize yazar... Kendisi de aynı şekilde bir durum yaşamış 1963'te... 1964'te de bu kitabı kaleme almış... 1994'te Nobel almış yazar... Bu sene mart ayında da hayatını kaybetmiş... . Ben çok beğendim kitabı... Bird'ün yaşadığı bu süreçteki değişimi, ikilemi, kaçışı açıkçası beni etkiledi...
2021 5. kitabı
1994 Nobel Edebiyat ödüllü, Japon yazar Kenzaburo Oe, Kişisel Bir Sorun’da, eşi doğum yapan baş karakter Bird’in, sağlık sorunları olan bir bebeklerinin olduğunu öğrenmesi ve bununla baş etmeye çalıştığı birkaç günlük süreci anlatıyor. Sorunlardan ve sorumluluklardan kaçmak, olgunlaşmak, kendini aldatmak ve gerçeklerle yüzleşmekle ilgili kısa, akıcı ve vurucu bir roman. Olaylara tahmin etmediğiniz bir açıdan yaklaşan ve geç olgunlaşan bir bireyin duvara çarpma sürecini çok gerçekçi işleyen bir eser. Severek okudum.

Kenzaburo OeYazar · 7 kitap
Kenzaburō Ōe (Japonca: 大江健三郎, 31 Ocak 1935 - 3 Mart 2023), Japon yazar ve çağdaş Japon edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden birisi. Ōe, 1994 yılında Yasunari Kavabata'dan sonra Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ikinci Japon yazardır. 1935 yılında Şikoku'nun bir köyünde doğdu. Japonya'nın en prestijli üniversitesi olan Tokyo Üniversitesi'nde Fransız Edebiyatı eğitimi gördü. Türkiye'de özellikle Kişisel Bir Sorun eseri ile tanınan yazar, Japonya'nın gelmiş geçmiş en güçlü sosyal ve politik eleştirel yaklaşımını roman dünyasına taşıyarak Japon edebiyatında kendine özgü bir yer edindi. Onun bu özelliğini yansıtan entelektüel niteliği yüksek romanları ona 1994 yılında Nobel Edebiyat ödülünü getirdi. Savaşçı sınıf kökenli olup geleneklerine bağlı bir taşra ailesinde yetiştirilmiştir. Yaşıtı Japon çocuklarının çoğu gibi Oe de, Japonya’nın müttefik güçlere yenildiğini ve teslim olduğunu, II. Dünya Savaşı’nın bittiğini radyoda imparator Hirohito’nun kendi ağzından duyuşuna kadar İmparator’un yaşayan bir Tanrı olduğuna inanmıştır. Ancak İmparator’un kendisi gibi bir insan olduğunu öğrenen Oe, dünya algısını sonsuza dek değiştiren kayboluş ve yıkım duygusunu yaşamıştır. Babasının erken ölümü, II. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın yenilmesi ve son olarak da oğlu Hikari’nin beyin fıtığı nedeniyle engelli olarak doğması Oe’nin hem kişisel hem de edebiyat hayatındaki en etkili olaylardır. Eserlerinde Sartre, Mailer, Faulkner, Melville, William Blake, William Butler Yeats, Charles Dickens, Fyodor Dostoyevsky, Miguel de Cervantes, Dante ve Chi-ha gibi çeşitli yazarları birleştirmiştir. Kenzaburo Oe, 3 Mart 2023 tarihinde yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı 88 yaşında Tokyo'da hayatını kaybetti. Başlıca yapıtları: -Shiiku (Kurbanı Beslemek) (1957) -Kişisel Bir Sorun (1964) -Man'en gan'nen no futtobōru (Sessiz Çığlık) (1967) -Warera no kyōki wo ikinobiru michi wo oshieyo (Delilikten Kurtar Bizi) (1969) -Atarashii hito yo, mezameyo (Ayağa Kalk Genç Adam) (1983)