Neredesin Mathias?

Fransızca

hangisi gerçek
2025 166. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2025 14:50
Bazı eserler bize her şeyi vermez ki ben böyle eserleri daha çok beğenerim. Yazar olayı başlatır biz okuyucular onu tamamalarız. Agota Krıstof'dan okuduğum ilk eser. Bu yüzden yazarın üslup özelliklerine yabancıyım. Bu eserde anlaşıldığı kadar yazar öldü diyerek her şeyi bizlere bırakmış durumda. Eseri okurken ben acaba yanlış mı okuyorum, neler oluyor deyip duruyorsunuz. Asılnda Mathıas diye biri var mı? Yoksa sadece çocuğun kafasının içindekiler mi? Burada bir karmaşıklık var. Mathıas, çocuğun kendi kafasında tasarlayıp, kendi iç çatışmaların yansıtıyor. Bazen bizler kendimizi çok yalnız hissettiğimizde kendi kendimizle konuştuğumuz olmuyor mu? Aslında bunu çoğumuz yapıyor. Yazar burada çocuk psikolojisini analiz ettmemize yardımcı olmaya çalıştığını düşünüyorum. Her ne kadar karmaşık görünse de aslında bizim o her kelimesinde bir şeyler çıkartmamızı sağlayacak bir incelikte vermiş.
2025 35. kitabı
Bu kitabı bitirdiğimde kafamda tek bir cümle yankılandı: "Gerçek neydi, yalan neydi, ben ne okudum?" Agota Kristof'un dili her zamanki gibi sade, kısa cümlelerle, neredeyse çocuk dili gibi… Ama o sade kelimelerin altına sakladığı karanlık, insanın içine işliyor. Kitap boyunca sürekli bir belirsizlik, sürekli bir yabancılık hissi var. Karakterler hem kendilerini hem de dünyayı çözmeye çalışıyor gibi ama sanki çözmek istemiyorlar da… Bir yerde her şey rüya, bir yerde kabus, bir yerde gerçekle hayalin incecik çizgisi silinip gidiyor. Mathias, bir isim gibi görünse de aslında koca bir kimlik karmaşasının, çocukluk travmalarının, yalnızlığın ve aidiyetsizliğin simgesi gibi. Kitap boyunca sürekli bir kaybolmuşluk hissi var. Sadece Mathias değil, kitabı okuyan biz de kayboluyoruz. Ne zaman ne oldu, hangi karakter gerçek, hangisi Mathias, hangisi yalan... Bunu asla tam net anlayamıyoruz. Ve zaten Kristof da bunu istiyor gibi… Bizi o belirsizliğin içine atıyor, sonra orada bırakıyor. Bir okuyucu olarak beni en çok zorlayan şey, hikayenin tam bir sonu, tam bir cevabı olmamasıydı. Ama belki de kitabın en güçlü yanı da buydu. Çünkü hayatta da çoğu şeyin net cevabı yok. Hele de travmaların, kayıpların, çocuklukta yaşanan kırılmaların… Eğer Agota Kristof'u daha önce okuduysan (özellikle "Büyük Defter" üçlemesini), bu kitabın da o kasvetli, gri, insanın içini ezen havasını tanırsın. Ama bu kitap biraz daha parçalı, biraz daha rüya gibi. Okurken "Acaba ben mi yanlış anlıyorum?" hissi sürekli yanında. Kapanışta şunu diyebilirim: Bu kitap herkese göre değil. Net, düz bir hikaye isteyenler için yorucu olabilir. Ama eğer belirsizlikten, psikolojik çözülmelerden, hafıza oyunlarından hoşlanıyorsan, “Neredesin Mathias?” tam bir zihinsel delik deşik olma kitabı.
Alıntı
Neredesin Mathias?Agota Kristof · Can Yayınları · 2025563 okunma
Yazarı ünlü olmasa basılmayacak kitaplar…
2025 99. kitabı
Ernaux’nun Genç Adam’ıyla Kristof’un Neredesin Mathias’ını kafamda aynı rafa kaldırdım maalesef. Eğer Kristóf’un diğer kitaplarını okumuşsanız ve onun şiddet–şefkat diyalektiğine, çocukluk travmasının diline, sessizlik ve mesafe estetiğine, gerçekliğin kırılgan yapısını nasıl işlediğine aşinaysanız bu kitap size belli çağrışımlar yapabilir. Temalar tanıdık; ikizlik, şiddetin sıradanlığı, sevginin ulaşılmazlığı, hayatta kalma güdüsü. Ama bunların hiçbirinin bu metinde yerleşecek zemini tam bulamadığını söylemek zorundayım. Diğer kitaplarının yanında bu bir tema alıştırması, tamamlanmamış bir taslak gibi. Başladığım yere döneyim. Genç Adam’ı Ernaux, Neredesin Mathias’ı Kristof yazmamış olsaydı, basılır mıydı? Hiç sanmıyorum.
Nerdesin mathias? -Agota kristof
2025 42. kitabı
Agota Kristof'un daha önce üç kitabını okudum. Yazdıkları ile yaşadıkları birbirine paralel olan bir yazar agota Kristof. Macaristan asıllı yazar ülkesinden kaçışını, ülkesindeki o dönemdeki rejim baskısını zorlu çocukluk yıllarını göç edişini yeni bir dil öğrenme zorluğunu ,yeni yaşama uyum çabasını hep işlemiş yapıtlarında bu kitaba gelirsek çok kısa bir kitap iki bölümden oluşuyor ilk bölümü nerdesin mathias daha önce okuduğum bir kitabının kısa özeti gibi parçalanmış bir aile kaybolan çocukluk teması kişilik bölünmesi yaşayan karakterin kendi kendine yaşadığı bir diyaloğu var ikinci bölüm biraz daha farklı geçmişte olan geçmişte kalıyor mesajı veriyor zaman geçince hiçbir şey eskisi gibi olmuyor mesajı var Küçük kısa ama bir o kadar güzel bir kitap zaten favori yazarlarımdan biri kesinlikle tavsiye ederim. Neredesin Mathias? Agota Kristof
Edebiyat & Roman
2025 42. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 00:00
Kısacık dev bir Kristof eseri Neredesin Mathias! Kitapta bir öykü, bir oyun ve sonsöz yer alıyor. Arkakapak yazısı sonsözden alınmış, görsellere ekledim. Agota Kristof edebiyatı çok iyi anlatılmış Büyük Defter üçlemesini okuyanlara Neredesin Mathias öyküsü tanıdık gelecektir. Yine bir kardeş durumu var, anlatıcı kim, olayı yaşayan hangisi, gerçek mi sanrı mı değişiyor. Üçlemenin çocukla ilgili kısacık vurucu bir versiyonu diyebilir. Bir de Line, Zaman adlı oyunu var. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş, rollerin değişmesi üzerine daha belirli bir zeminde ilerliyor. Niye sevdim bu kitabı bundan bahsetmek istiyorum. Laf kalabalığı yapmıyor Kristof, boşluklar var ama hem kendisi hem okur dolduruyor aslında, o sakin görünen atmosferi birden sertleşebiliyor, ki bunu çok seviyorum. Ve hayatı yaşayamayan karakterleri var, varoluşunu gerçekleştirememiş şartların dayatmasıyla sürüklenen. Aslında bunlar Kristof edebiyatı için geçerli, sadece bu kitap için değil. Kristof okurken soyutlanıyorum, tamamen onun atmosferindeyim, kitap bittiğindeyse ise bir süre hisler geçmiyor. hissedebilen bir okur değilim, çok nadir bir durum benim için. Belli bir mesafeden irdeler yargı dağıtırım genelde sjdjs Bir de boşluklarını doldurmayı, hikayelerini kafamda evirip çevirmeyi seviyorum. Tabii ki hakkında iyi kötü bir çok
2025 81. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2025 17:20
Agota Kristof 'un Neredesin Mathias? kitabı iki kısa metinden oluşuyor. Bir öykü ve biri tiyatro metni olarak kaleme alınmış. Kitaba adını veren ilk öykü Neredesin Mathias?, Büyük Defter'in tekinsiz havasını anlamak için okunabilir. Kardeşlik bağı ve hafızanın zayıflığı üzerinden giden metinde gerçek mi hayal mi ikilemini sürekli bir belirsizlik içinde sürdürüyor. diğer metin olan Line, Zaman'da ise farklı yaşlarda olan iki karakterin farklı zamanlardaki duygu ve düşüncelerinin değişimini okuyoruz. Yazarın diğer kitaplarına göre biraz sönük kalmış bir metin diyebiliriz ama yine de yazarın kaleminin sihrine varılacak bir eser. Onun her zaman ki göç, yalnızlık temalarını görmek mümkün. Bir kahve molasında size eşlik edebilecek kısa bir eser.
Gerçekçi Bir Gerçeküstü
2025 130. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2025 10:25
Rüyalar, git geller, bulutların arkasına sığınmış bir bilinmezlik veyahut gerçekleşmeyen dilekler... Agota Kristof dilini bilenler bilir ki okuduğunuz eser realist konulu bir gerçeküstüdür aslında, dili vurucu ve altı çizilesi cümlelere dolu kısa ama iz bırakan bir eser daha... Bir öykü ve tiyatro metninden oluşan bu eser; iz bırakıyor ve daha evvel hissettiğiniz duyguların üstüne ışık tutuyor adeta. Yine beni yanıltmadı Agota Kristof Neredesin Mathias? Yorumlayan; Melek Zehra Balcı
2025 82. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 00:00
Neredesin, Mathias? küçük hacmine rağmen ağır bir kitap. Mathias’ın yokluğu da, Line ile Marc’ın zamanla değişen ilişkisi de aslında aynı soruyu fısıldıyor: "Zamanla kaybolan şeylere ne kadar tutunabiliriz?" Kristof, kesin cevaplar vermiyor; okura yalnızca bu sorunun ağırlığını bırakıyor. Ve belki de kitabın gücü, tam da bu cevapsızlıkta gizli.
Kısa ama etkili
2025 5. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2025 10:43
Ben ne okudum? Ne kadarı gerçek, ne kadarı rüyaydı?Belki de bir kimlik bölünmesinin yansımalarıydı hepsi. Agota Kristof ‘un hayat hikayesini de bilince bu kısacık metin çok daha çarpıcı hale geliyor. 1 sene önce Büyük Defter - Kanıt - Üçüncü Yalan üçlemesini okuduktan sonra uzun süre kendime gelememiştim. Bu kitap o zamanki hislerimi hatırlattı bana.
2025 16. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 00:09
Kristof’un 1970 li yıllarda yazdığı iki metni içeren minicik bir kitap. Bir kahve içiminde bitirilecek kadar kısa. Diğer metinlerinde olduğu gibi çocukluk, göç, yalnızlık, kardeşlik bağı temaları işlenmiş. Yine de belirtmek isterim ki diğer kitapları gibi güçlü değil. Peki kimler okusun? Kristof okumayı sevenler, diğer kitaplarını okumuş ve yeni bir Kristof okuması yapmak isteyenler okuyabilirler. Ancak ilk defa Kristof okuyacak olanlar için iyi bir başlangıç kitabı olmayabilir.

Agota KristofYazar · 5 kitap
Agota Kristof 1935’te Macaristan’da doğmuş Macar bir yazardır. 1956’da komünizm karşıtı Macarların rejimi devirmek için çıkardığı ayaklanma, Sovyet ordusu tarafından bastırılınca, siyaseten faal olan kocası ve dört aylık çocuklarıyla Macaristan’dan kaçıp İsviçre’ye yerleşti. Bir yandan fabrikada çalışan, bir yandan da Fransızca öğrenen Kristof 1970'li yıllarda tiyatro oyunları yazdı. 1986 yılında yayımlanan, üçlemesinin ilk ki­tabı Büyük Defter ile büyük başarı kazandı. Üçlemenin ikinci kitabı Kanıt 1988’de, son kitabı Üçüncü Yalan ise 1991 yılında yayımlandı. Kristof bir süredir yaşadığı İsviçre’de 27 Temmuz 2011 tarihinde öldü. Diğer Kitapları: Hier (1995), L'analphabéte (2004), C'est égal (2005), Où es-tu Mathias ? (2006)