2026 71. kitabı
Bitkilerle aranız nasıl bilmiyorum ama benim oldukça ilgi alanım. Çocuklar için ise bence bu kitap bir şahane. Hem içindeki bilgiler hem de bir botanik sözlük olması oldukça kıymetli. Bu sözlük çocukların ilk kez duyacağı kavramlarla da ilgili olması güzel bir bilgi yolculuğu olmuş. Ayrıca kitabın sonunda eğlenceli aktivite alanları da var.Sözcük avı, bil bakalım, eşleştirme oyunu, kimim ben ve sorularla birlikte kitap daha da eğlenceli bir hale gelmiş. Üstelik doğaya bir teşekkür mektubu yazmaları için bir alan da ayrılmış. Ne güzel bir düşünce. Bitkiler her ne kadar dışarıdan bakıldığında sessiz gibi görünseler de aslında onlar da kendi yöntemlerine göre haberleşiyorlar. Belki bir gün teknoloji sayesinde onlarla iletişime geçebiliriz. Her birinin içerisinde bir kök, tohum ve çiçek mevcut. Kendi aralarındaki uyum ve sistematik bir döngü doğaya öyle işlenmiş ki nakış nakış, onların dünyasına girdikçe büyüyenmemek mümkün değil. Kitabın içerisinde bir çok bitki, görseli, morfolojik özellikleri ve söz konusu bitki ile ilgili çok çeşitli bilgiler var. Sayfa kenarlarındaki renkli cisimler ise kitaba ayrı bir hareket katmış. Çocukların eminim ki ilgisini çekecektir. Etraflarında gördükleri aslında bir çok bitkinin isimlerinin ne olduğunu öğrenecekler aynı zamanda. Özellikle endemik türler benim ayrı bir ilgi alanım. Bunları biliyor muydunuz kısmı ise belki de ilk kez karşılaşacağınız cümleler içeriyor. Özellikle bugünlerde Karahindiba o kadar çok dikkatimi çekiyor ki doğada, öncelikli olarak bitkinin sarı bir çiçek olduğunu belki çoğu kişi bilmiyordur. Olgunlaşan tohumların beyaz pamuksu ve uçmaya hazır hale geldiğinde benim en sevdiğim onları uzaklara üflemek ve yeni yaşam alanlarına ulaşmalarına belki de bir katkıda bulunmak. Kitabın içerisinde bu yolculuğa rastlamak, beni hem çocukluğuma götürdü hem de en sevdiğim bitkilerden biri olarak hoşuma gitti.
Bitkiler Dünyası TepetaklakEbru Alpay · Ötüken Çocuk Yayınları · 20267 okunma