Adaleti sağlamak bir ütopya mı?
2026 11. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 12:20
Chanel Miller’ın kitabını okurken en çok şunu düşündüm: Bazı suçlar mahkeme dosyasında belirli bir tarihe, belirli bir olaya ve sınırlı bir ceza süresine indirgeniyor. Oysa mağdurun hayatındaki karşılığı çok daha uzun ve çok daha karmaşık. Bu nedenle adalet, sadece failin ne yaptığıyla değil; mağdurun ve yakınlarının bundan sonra neyle yaşamak zorunda bırakıldığıyla da ilgilenmelidir. Çünkü Chanel, yalnızca yaşanan olayı değil; sonrasında kendisiyle, bedeniyle, hafızasıyla, çevresiyle ve adalet sistemiyle verdiği mücadelenin ne kadar zorlayıcı olduğunu açıkça anlatıyor. Bu noktada adalet sistemi, ceza verirken yalnızca suçu değil, mağdurun hayatında yarattığı uzun vadeli etkileri de dikkate almalıdır. Birkaç yıl hapis cezası, bir insanın yıllarına, sağlığına, ilişkilerine ve hayata duyduğu güvene verilen zararın karşılığı olamaz ve olamayacak ta. Özellikle Chanel bana; sesi bastırılmış, insanca yaşama hakkı elinden alınmış bütün insanların acısını kalbimde hissettirdi. Bu noktada bu duyguyla ne yapacağımı bilmiyorum. Sadece söyleyebileceğim tek şey dilerim, ülkemde ve dünyanın neresinde olursa olsun mağdur edilen herkesin sesi öyle gür çıkar ki; onları bu noktaya getirenleri ve haklarını koruyamayan adalet sistemlerini yerle bir edip gerçeği kabul ettirip ve hesap vermekten kaçamayacakları bir noktaya sürükler.
Benim Bir Adım VarChanel Miller · Epsilon Yayınevi · 202224 okunma