Bir hatanın ulusta yarattığı ölüm açlığı
2026 13. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2026 17:04
Roman; Çin’in en çalkantılı dönemlerini, yani Komünist Devrim süreci ve ardından gelen Kültür Devrimi’ni, merkezine trajik bir hayat hikayesini alarak işliyor. Dünya nüfusu 2. Dünya Savaşı’nın ardından toparlanmaya başlamışken, nüfus grafiklerine baktığımızda o yükselen okların 1960’larda aniden neden düştüğünü merak ederiz. İşte o kırılmanın sebebi, Çin’de yaşanan büyük kıtlıktır. Mao Zedong dönemindeki "İleriye Doğru Büyük Atılım" politikalarının sonuçları tam bir yıkım olur: Köylüler zorla komünlere alınır, tarım yerine çelik üretimine teşvik edilir. Evlerde çelik namına ne varsa toplanır; halk arka bahçe fırınlarında verimsiz bir üretime zorlanınca tarım tamamen çöker. Yerel yöneticiler gerçeği görseler de korkudan merkeze abartılı mahsul rakamları bildirirler. Devlet bu hayali rakamlara dayanarak, aslında var olmayan mahsulün vergisini toplar. Üstüne bir de bu "olmayan" mahsulün ihracatına karar verilince, açlık içindeki halkın elinden son tohumları dahi alınır. "Açlık var" demenin karşı devrimcilik sayıldığı bu baskı ortamında, kimse sesini çıkaramaz ve 45 milyona yakın insan sessizce can verir. Haberleşme kısıtlı olduğu ve devrimin başarısızlığı gizlendiği için dünyanın geri kalanı bu felaketten haberdar bile olmaz. Fugui ve ailesinin dramı, bu tarihsel gerçekliğin içinden sessiz ve içli bir şekilde akıyor. Bu eser, sadece "beterin beteri var" dedirten bir dram değil; bilgiyle ve tarihsel bir bilinçle okunması gereken, tarihin tozlu raflarında saklı kalmış ağır bir trajedinin en insani hali. Kitabın kapağındaki 6 yatay çizgi ise kayıpları,zamanı ve yaraları sembolize ediyor. Kitapta beni en çok etkileyen ve içselleştirdiğim karakter ise Youqing oldu. Kuzularıyla kurduğu o masum bağ ve yaşadığı onca zorluğa rağmen hiçbir zaman hak ettiği takdiri görememesi kalbimi parçaladı. Ailesi için herkesten çok çabalayan, küçücük omuzlarında devasa yükler taşıyan Youqing, aslında hep yalnızdı ve ne yazık ki bu dünyadan sessizce, yalnız bir şekilde göçüp gitti. Onun ölümü, sadece bir çocuğun kaybı değil, aynı zamanda karşılık beklemeyen bir fedakârlığın takdir görmeden yitip gitmesiydi. Beni bin yerimden bıçaklayan bu hikaye ve Youqing’in o mahzun hatırası, sanırım bir süre daha kafamda dönmeye devam edecek. Not: Bu incelemeyi hazırlarken tarihsel arka plan ve bazı analizler konusunda Başak Kablan’nın bu kitap hakkındaki değerlendirmelerinden ve paylaştığı bilgilerden eklemeler yaptım; zira o perspektif kitaba olan bakışımı daha da derinleştirdi.
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,1bin okunma