Zamana Yenilenlerin ve Hayatı Sevenlerin Sesi: Ömer Hayyam
2026 75. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2026 08:30
Ömer Hayyam’ın Rübaiyat (Dörtlükler) eseri, sadece bin yıl öncesinden gelen bir ses değil; sanki insanın ruhundaki o bitmek bilmeyen varoluş sancısının, zamana karşı verilen mağlubiyetin ve her şeye rağmen yaşama tutunma çabasının en yalın özetidir. ​Hayyam’ın dizeleri arasında dolaşırken, kendinizi bir yandan yıldızların sonsuzluğunda küçücük bir nokta gibi hissederken, diğer yandan o noktanın içinde kopan fırtınaların ne kadar devasa olduğunu fark ediyorsunuz. ​ ​Hayyam okumak, aslında insanın kendi içindeki o karanlık odayla yüzleşmesidir. O, ne bir sahte umut vadeder ne de insanı tamamen karanlığa gömer. Sadece gerçeği söyler: Geçip giden bir ömür ve geri gelmeyecek olan o biricik an. ​Kitabın her sayfasında şu gerçeğin soğuk nefesini ensenizde hissedersiniz: Bizden önce de bu dünya vardı, bizden sonra da var olmaya devam edecek. Hayyam, insanın bu dünyadaki geçiciliğini anlatırken aslında o hüzünlü hiçlik duygusunu iliklerimize kadar işler. ​Bir gelmişiz, bir gideceğiz bu dünyadan, Ne bir iz kalacak bizden, ne bir ses, ne bir ad. Bir damla suyuz koca bir deryada, Toz olup gideceğiz bu rüzgârlı sahrada. ​Bu dörtlükte dile getirilen o uçsuz buçaksız sahra, aslında bizim ömrümüzdür. Hayyam burada bize şunu fısıldar: Mademki toz olup gideceğiz, neden bu kadar çok kırıyor ve kırılıyoruz? ​Hayyam’ın dizelerinde toprak, sadece üzerinde yürüdüğümüz bir yer değildir; o, bizden önce yaşamış olanların bedenidir. Bir testinin kulpuna bakarken, onun vaktiyle bir güzelin kolu olabileceğini düşünmek, okuyucuda tarifsiz bir hüzün bırakır. ​Bu testi de benim gibi dertliydi bir zaman, Bir güzele vurgundu, sarsılmıştı haktan. Gördüğün o kulp var ya testinin ağzında, Bir güzelin boynuna sarılan koldur o, inan. ​Bu dizeleri okurken insanın boğazı düğümleniyor. Bugün sahip olduğumuz her şeyin, yarın başkasının elinde birer nesneye dönüşecek olması fikri, Hayyam’ın kaleminde saf bir melankoliye dönüşüyor. ​Hayyam sadece hüzün dağıtmaz; o, bu hüznün içinden bir yaşama sevinci süzüp çıkarır. Dem bu demdir derken, aslında her anın bir veda olduğunu anlatır. Sevdiklerimizin yüzüne bakarken, bir çiçeği koklarken duyduğumuz o hüzünlü mutluluk tam da Hayyam’ın dünyasıdır. ​ ​Ömer Hayyam’ın Dörtlükler'i, başucunda durması gereken bir dert ortağıdır. İnsan ne zaman dünyanın yükü altında ezilse, ne zaman kaybettiği sevdiklerinin boşluğunu hissetse bu kitaba sığınmalı. Çünkü Hayyam bize; her şeyin geçici olduğunu, acının da sevincin de bir nehir gibi akıp gittiğini ve en sonunda bize kalanın sadece o hüzünlü ama anlamlı tebessüm olduğunu hatırlatır. ​Bu kitap, biten bir günün ardından batan güneşe bakıp her şeye rağmen yaşadım diyebilmenin o naif ve duygusal hikayesidir. Okuduğunuz her satırın ruhunuzda bir iz bırakması dileğiyle.
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202527,8bin okunma