2026 40. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 08:08
𝘴𝘦𝘷𝘨𝘪 𝘶𝘻𝘦𝘳𝘪𝘯𝘦 🪻 Herkese mutlu haftalar dilerim, haftanın başlangıç yorumuna geçmeden önce sizlere bir soru yöneltmek istiyorum; sizce sevgi nedir? Bu kitabı okurken bildiğiniz bütün sevgi kavramlarını bir kenara bırakacaksınız. Luc Ferry, kitapta aşkı varoluşsal bir merkez olarak yeniden konumlandırıyor. Sevgi hakkında “duygu yoğunluğu” sunmuyor, onun yerine sevginin tarihsel rolünü büyüterek neredeyse ideolojik bir konuma taşıyor. Sevgi Üzerine kitabı 21. Yüzyıl İçin Felsefe, Luc Ferry’nin en iddialı metinlerinden biri; çünkü “sevgi”yi sadece bireysel bir duygu değil, modern dünyanın yeni kurucu ilkesi olarak ele alıyor. Bu açıdan kitap, klasik “aşk felsefesi” kitaplarından çok daha geniş bir iddia taşıyor. Evlilik kurumunun artık değişmesiyle beraber ikinci hümanizm olarak tanımlıyor. Sosyal ilişkilerin etkilenmesiyle beraber insanların zihinlerindeki evlilik kavramı da boyut değiştiriyor. Görücü usulü ve geleneksel bakışın geri plana atıldığı, bu kavramlar yerine sevginin ön plana çıktığı bir bakış açısı şekilleniyor. Bütün bunlar çerçevesinde baktığımızda bu kitabın bir aşk kitabı ya da psikoloji kitabı olmaktan ötede. “İnsanlık artık ne uğruna yaşar ve ölür?” sorusuna yanıt arayan sizi düşündüren, bildiğiniz ve bütünüyle doğru kabul ettiğiniz bütün verileri sorgulayıp ufkunuzu genişleteceğiniz bir kitap. Ferry’nin en güçlü ve aynı zamanda en tartışmalı fikri “sevgi devrimi”: Sevgi artık sadece özel alanın değil, kamusal hayatın da belirleyicisi. Sevgi aynı zamanda aile, çocuk, yakınlık gibi değerler siyaseti bile etkiliyor Sevginin felsefesine inebileceğiniz, okurken yeni bilgiler öğrenerek kitabın kapağını kapatabileceğiniz türden bir eser. Luc Ferry’nin sevgi üzerine yazdığı bu felsefe kitabını özellikle felsefeye ilgisi olan, kendini geliştirmek isteyen herkese tavsiye ederim.
Sevgi ÜzerineLuc Ferry · Beyaz Baykuş Yayınları · 202514 okunma