21. Yüzyıl İçin Felsefe

Ozan Kırıcı
9 Ekim 2025
Beyaz Baykuş Yayınları

Puan vermedi
Luc Ferry Sevgi Üzerine 21.Yüzyıl İçin Bir Felsefe eseri ile sevgi kavramını modern yüzyılın anlam arayışının odak noktası haline getirmiştir. Felsefeyi sorgulanabilir bir hayatın tutumundan çok insani duyguların yer aldığı bir konuma getirir. Ferry’e göre aşk,geleneksel çizgiden sıyrılarak modern hümanizmin kursallaştırdığı aile yapısını yeniden inşa eder.Bu yeni inşa sürecini ‘aşk devrimi ‘olarak adlandırır. Ferry’e göre sevgi deneyimi yeni bir yücelik biçimi ve hayata yüklenen anlamın temelini oluşturur. Tutkulu bir aşkın sanılanın aksine zamanla sönmediğini onun daha güçlü sadakatli bir bağa dönüştüğünü ortaya koyar. Yazar hayatın pek çok alanını kapsayan Felsefeyi sevgi kavramı ile derinleştirir.Sevginin hayatı anlamlı kılan yegane güç olduğu vurgusunu kitap boyunca hissettirir. Sevginin yalnızca özel hayatımızı etkilemediğini onun eğitimi,siyaseti,dini etkileyip zamanla daha kolektif bir bağa dönüştüğünü ifade eder. Ferry’nin bu yaklaşımı postmodern bir anlayışı temsil eder. Çokça satırın altını çizerek okuduğum etkileyici bir kitaptı.
2026 36. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 08:14
Sevgi Üzerine 21. Yüzyıl İçin Felsefe benim için ilk sayfalarda biraz zor ilerledi. Kitaba alışmam zaman aldı. İlerleyen sayfalarda kavramlar daha netleşti ve anlatılan çerçeve yavaş yavaş yerine oturdu. Luc Ferry bu kitapta sevgi kavramını tek başına ele almıyor. hayatın birçok alanıyla birlikte düşünüyor. Geçmişten bugüne uzanan bir çizgi kurarken, Fransız İhtilali ve Rönesans gibi kırılma noktalarını da sevgi üzerinden ele almış. Bu yaklaşım konuyu daha geniş bir bakış açısı ile görmemi sağladı. Kitap, sevgi kavramına geniş bir pencere açıyor. Sevgiyi yalnızca bir duygu olarak değil, insanın kararlarını, yönelimlerini ve hayatı anlamlandırma biçimini etkileyen bir güç olarak konumlandırıyor. Toplumu, siyaseti ve eğitimi etkileyen bir merkez gibi ele alması dikkat çekici. Okuma sırasında zaman zaman durup düşünme ihtiyacı doğdu. Çünkü anlatılan şey sadece teorik bir çerçeve değil günlük hayatta karşılığı olan bir durum. Daha sade bir dille derin bir konu ele alınmış. Genel olarak kitap bende sevgi sadece kişisel bir alanla sınırlı kalmaz hayatın merkezine yerleşen bir anlam taşır düşüncesini bıraktı.
2026 49. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2026 18:14
Sevgi Üzerine: 21. Yüzyıl İçin Felsefe – Luc Ferry Bu kitap, ilk sayfalardan itibaren “kolay okunan” bir metin olmadığını açıkça hissettiriyor. Luc Ferry, sevgiyi yalnızca duygusal bir kavram olarak değil; felsefi, tarihsel ve hatta varoluşsal bir perspektiften ele alıyor. Bu yüzden okurken zaman zaman durup düşünmek, hatta bazı bölümleri yeniden okumak kaçınılmaz oluyor. Kitapta en dikkat çekici nokta, sevginin modern dünyadaki yerinin sorgulanması. Antik dönemden günümüze kadar uzanan bir çerçevede, insanın anlam arayışıyla sevgi arasındaki bağ oldukça derin bir şekilde işlenmiş. Ancak bu yoğunluk, okuma sürecini biraz zorlaştırıyor. Kavramların iç içe geçmesi ve yer yer akademik bir dil kullanılması, kitabı daha dikkatli ve sabırlı okumayı gerektiriyor. Buna rağmen, verdiği düşünsel katkı gerçekten güçlü. Okudukça sadece “sevgi” kavramına değil, hayata ve ilişkilerine de farklı bir açıdan bakmaya başlıyorsun. Kolay ilerleyen bir kitap olmasa da, sindirilerek okunduğunda oldukça değerli fikirler bırakıyor. Kısacası, hızlıca tüketilecek bir kitap değil; aksine zaman ayırıp üzerine düşünülmesi gereken bir eser. Eğer felsefeye ilgin varsa ve okurken zorlanmayı göze alıyorsan, bu kitap sana farklı kapılar açabilir.
2026 40. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 08:08
𝘴𝘦𝘷𝘨𝘪 𝘶𝘻𝘦𝘳𝘪𝘯𝘦 🪻 Herkese mutlu haftalar dilerim, haftanın başlangıç yorumuna geçmeden önce sizlere bir soru yöneltmek istiyorum; sizce sevgi nedir? Bu kitabı okurken bildiğiniz bütün sevgi kavramlarını bir kenara bırakacaksınız. Luc Ferry, kitapta aşkı varoluşsal bir merkez olarak yeniden konumlandırıyor. Sevgi hakkında “duygu yoğunluğu” sunmuyor, onun yerine sevginin tarihsel rolünü büyüterek neredeyse ideolojik bir konuma taşıyor. Sevgi Üzerine kitabı 21. Yüzyıl İçin Felsefe, Luc Ferry’nin en iddialı metinlerinden biri; çünkü “sevgi”yi sadece bireysel bir duygu değil, modern dünyanın yeni kurucu ilkesi olarak ele alıyor. Bu açıdan kitap, klasik “aşk felsefesi” kitaplarından çok daha geniş bir iddia taşıyor. Evlilik kurumunun artık değişmesiyle beraber ikinci hümanizm olarak tanımlıyor. Sosyal ilişkilerin etkilenmesiyle beraber insanların zihinlerindeki evlilik kavramı da boyut değiştiriyor. Görücü usulü ve geleneksel bakışın geri plana atıldığı, bu kavramlar yerine sevginin ön plana çıktığı bir bakış açısı şekilleniyor. Bütün bunlar çerçevesinde baktığımızda bu kitabın bir aşk kitabı ya da psikoloji kitabı olmaktan ötede. “İnsanlık artık ne uğruna yaşar ve ölür?” sorusuna yanıt arayan sizi düşündüren, bildiğiniz ve bütünüyle doğru kabul ettiğiniz bütün verileri sorgulayıp ufkunuzu genişleteceğiniz bir kitap. Ferry’nin en güçlü ve aynı zamanda en tartışmalı fikri “sevgi devrimi”: Sevgi artık sadece özel alanın değil, kamusal hayatın da belirleyicisi. Sevgi aynı zamanda aile, çocuk, yakınlık gibi değerler siyaseti bile etkiliyor Sevginin felsefesine inebileceğiniz, okurken yeni bilgiler öğrenerek kitabın kapağını kapatabileceğiniz türden bir eser. Luc Ferry’nin sevgi üzerine yazdığı bu felsefe kitabını özellikle felsefeye ilgisi olan, kendini geliştirmek isteyen
2026 56. kitabı
Bu kitabı bitirdiğimde şunu fark ettim: Ben sevgiyi hep bir duygu sanmışım… Oysa bu kitap bana sevginin bir duygu değil, bir çağın temeli olduğunu gösterdi. Yazar, klasik felsefenin büyük sorusunu yeniden soruyor: Hayatın anlamı nedir? Ama cevabı bu kez Tanrı’da, ideolojilerde ya da devrimlerde değil…insanın sevme kapasitesinde arıyor. Çünkü ona göre artık eski dünyalar çöktü:dinler, ideolojiler, büyük anlatılar… Ve yerlerine geçen şey çok daha kırılgan ama çok daha gerçek: sevgi. Bu kitapta neyin peşindeyim? Diye sorarken buldum kendimi, Sadece aşkın değil, bir çocuğa duyulan bağlılığın, bir insanı kaybetme korkusunun, ve birini her şeyden değerli kılmanın anlamını aradım. Çünkü yazarın söylediği şey çok çarpıcı: Artık uğruna yaşayacağımız şeyler değişti. Eskiden idealler için ölünürdü… şimdi ise bir insan için yaşamayı seçiyoruz. Kitap boyunca en çok beni sarsan fikir şuydu: Sevgi, sadece özel hayatımıza ait değil;siyaseti, toplumu, hatta geleceği bile şekillendiren bir güç. Yani bu aslında bir “aşk kitabı” değil… bir medeniyet dönüşümünün hikâyesi. Bu kitap romantik değil… Ama insanın kalbine en derinden dokunan şeylerden biri.
2026 37. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 09:03
#LucFerry Fransız akademisyen ve siyasetçidir. Felsefe doçentini aldıktan sonra lisede eğitimci olarak görev yapmış, üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışmış, felsefe profösörü olduktan sonra görevine devam etmiş ve bir dönem milli eğitim bakanlığı görevini üstlenmiştir. Okullarda görünür şekilde kullanılan dini sembolleri yasaklayan ve laiklik konulu bir metni de görevi sırasında meclisten geçirmiştir. Felsefeyi gündelik hayat ile özdeşleştiren Ferry #SevgiÜzerine 21. Yüzyıl için felsefe kitabında insanın anlam arayışının temeline sevgiyi koymuş ve yaratılıştan itibaren siyasetten, ekonomiye, sanattan inanışlara kadar aşk konusunun insana nasıl yön verdiğini anlatmış. Konu aşk ama öyle şiirlere, ölümsüz sevgilere ya da dillere destan olmuş hikayelere konu olan türden değil, biraz daha derin hatta fazlaca yoğun bir felsefe içermekte, yani kısaca sevginin felsefesi anlatılmış bu kitapta. Kitaba felsefenin tanımı ve sevgi devriminin felsefe içerisindeki yerinden bahsederek başlayan Ferry, tarihte yapılan mantık evliliklerinin sanayi devrimi ile iş hayatına atılan kadınlar sayesinde nasıl aşk evliliğine döndüğünden bahseder. Eskiden insanların soyun devamı ve dini zorunluluktan yaptığı evliliklerde çocuk pek önemsenmese de modern hayata geçen ve aşk evliliği yapan ailelerde insanlar ne için değil, kimler için hayatta çaba gösterdiklerini anlarlar. Böylece sevgi devrimi ilk olarak özel hayatta başlar ve bunun yansıması kamusal ve siyasi alanda da kendini gösterir. Eğitim konusunda da sevginin rolüne değinen Ferry göre eğitim ve öğretim farklı konulardır. Eğitim ailede başlar, öğretim ise öğretmen tarafından verilir. Ama bu konuda ailelerin çocuklara sevgi konusunda aşırıya kaçıp yasak ve tutarlılık arasındaki dengeyi bozmaması gerekir. Ayrıca eğitim konusunda
2026 7. kitabı
Sevgi Üzerine, modern dünyanın en sessiz ama en köklü dönüşümlerinden birine odaklanıyor: sevginin toplumsal ve felsefi merkez haline gelişi. Bir zamanlar insan hayatı, kendisinden daha büyük anlamlara bağlıydı: Tanrı’ya, devlete, devrime… Bugün ise bu büyük anlatıların önemli bir kısmı sessizce geri çekilmiş durumda. Kitap, işte bu dönüşümü ele alıyor. Yazara göre bu değişim, bir “hümanizm dönüşümü”dür. İlk hümanizm, Immanuel Kant gibi düşünürlerin temsil ettiği anlayıştır. Bu yaklaşımda insanın değeri, akıl sahibi olmasıyla açıklanır ve evrensel ahlak kuralları ön plandadır. Ancak yazar, modern dünyada bunun artık yeterli olmadığını savunuyor ve “ikinci hümanizm” adını verdiği yeni bir anlayıştan söz ediyor. Bu yeni hümanizmde insanın merkezinde akıl değil, ilişkiler ve sevgi vardır. Bu dönüşüm en görünür biçimde evlilik kurumunda kendini gösterir. Yazar bunu “sevgi devrimi” olarak tanımlıyor. Bir zamanlar evlilik çoğunlukla görücü usulüyle gerçekleşirdi; aileler, gelenekler ve toplumsal zorunluluklar belirleyiciydi. Bugün ise evlilik büyük ölçüde aşk temelli bir tercih haline gelmiştir. Geçmişe bakıldığında, uzun evlilikler, özellikle kadınlar için, çoğu zaman bir tercih değil zorunluluktu. Bugün artan boşanma oranları ise bir çöküşten ziyade, bastırılmış gerçeklerin görünür hale gelmesi olarak da yorumlanabilir. Yazarın dikkat çekici yönlerinden biri de yalnızca bir filozof değil, aynı zamanda bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olması. Bu durum, aile ve eğitim üzerine geliştirdiği düşüncelere daha gerçekçi bir anlam kazandırıyor. Kısaca yazarın söylemek istediği şey şu: “Kant sana nasıl doğru yaşanacağını anlatır; ama artık neden yaşamak istediğini, sevdiğin insanlar belirler.”
2026 63. kitabı
Sevgi, insanın ruhunu besleyen en derin duygulardan biridir, sınır tanımaz ama sınırı aşıldığında kendi bahçe tellerini ören bir korumacılıkta davranır. Üzerine günlerce konuşuruz. Sahip olma isteğinden uzak, karşılıksız bir kabul ve şefkatle kendini gösterir biraz da. İnsan, sevgiyle hem kendini hem de başkalarını daha iyi anlar diye düşünüyorum. Sevgi, küçük bir gülüşte, samimi bir dokunuşta veya içten bir sözde hayat bulur, gösterişsiz ama güçlüdür, sessiz ama derin etkiler bırakır. Onu yaşamak, insan olmanın en saf ve anlamlı yoludur desem de ona yüklenen anlam özellikle günümüz dünyasında oldukça değişti bence. Neleri sever insan? Neleri sevmez ki… Bir kuşun kanat çırpışında, bir çocuğun mutluluğunda, bir çiçeğin açışında bulur insan sevgiyi… Yazar, sevgiyi hümanizm zemininde yaşamın birçok alanına yayarak çok boyutlu anlatmış. Anlam çerçevesindeki bakış açısını sevdim. Farkında olmasak da, kısa bir an bile düşünmek yeterlidir diyor yazar çünkü uğruna hayatımızı riske atmaya hazır olduğumuz değerler, tıpkı karanlık bir odada yolumuzu gösteren pusula gibi, hayatımıza yön ve derinlik kazandırdığının altını çiziyor. Sevgi, işte bu pusulanın kalbimizde titreşen ibresi, anlam ise onun ışığı oluyor ve biri olmadan diğeri tam anlamıyla var olmuyor düşününce. Farklı toplumlar ve kültürler bakımından gelenekselleşmiş bakış açılarının karşılaştırılması da konunun aslında çok önceden itibaren başlangıç noktası hakkında okuyucuya fikir veriyor. Tüketim dönemi diyebileceğimiz bugünlere olan fikirleri ve özellikleri çocuklarımız ile ilgili iletişimizdeki tespitlerini çok yerinde buldum. Dolayısıyla okurken aslında doğru ya da yanlış yaptığınız eylemler üzerine de düşünebilirsiniz.
2026 25. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 00:43
Sevgi Üzerine - Luc Ferry Sevgi, hayattaki en güçlü bağımız. Belki de bizi hayata tutunduran, yaşama nedenlerimizin en derininde yer alan o duygu… Sevgiye dair yazılmış her kitabı okuyabilirim; çünkü kitapları da seviyorum. Sevgi biraz da böyle bir şey aslında—dokunduğu her şeyi anlamlı kılan… Sevgi Üzerine: 21. Yüzyıl İçin Felsefe ise bu duyguyu bambaşka bir yerden ele alıyor. Geçmişten günümüze sevginin nasıl evrildiğini, farklı felsefi bakış açılarıyla anlatıyor. Kitapta Friedrich Nietzsche, René Descartes ve Baruch Spinoza gibi düşünürlerin sevgiye dair yaklaşımlarından alıntılar okuyoruz. Yüzyıllar boyunca filozofların sevgiye yüklediği anlamlar; toplumlara, sınıflara ve tarihe nasıl yansımış… Bence kitabın en güçlü yanı, sevgiyi sadece romantik bir duygu olarak değil; insanın dünyayla kurduğu en temel bağlardan biri olarak ele alması. Okurken zaman zaman düşünmeye zorlayan ama aynı zamanda kendi hayatınla da bağ kurabildiğin bir anlatımı var. Ve kitabın son sayfalarına geldiğinde, sevgiye artık aynı yerden bakmadığını fark ediyorsun. Belki de sevgi, düşündüğümüzden çok daha fazlası… Tüm insani özellikleri ve tezahürleri kutsayabilen, her şeyden anlam çıkarabilen tek şeydir: Elbette ki sevgidir. Nietzsche’nin dediği gibi: “ Her haz sonsuzluğu ister”
2026 60. kitabı
Luc Ferry, modern insanın hayatta en çok neyi kutsal gördüğünü sorguluyor ve buna çok sade ama etkili bir cevap veriyor: sevdiklerimiz. Eskiden insanların uğruna kendini feda ettiği büyük ideallerin yerini artık daha kişisel bağların aldığını söylüyor. Kitabı okurken en çok hoşuma giden şey de buydu; sevgiyi sadece romantik bir duygu olarak değil, hayatımızın merkezindeki en güçlü bağ olarak ele alması. Kitabın en sevdiğim yanı, felsefeyi o ağır ve ulaşılmaz yerden çıkarıp günlük hayatın içine koymasıydı. Anne babaların çocukları için duyduğu korkudan, bir insanı kaybetme endişesine kadar birçok duygunun aslında sevgiyle şekillendiğini çok sade ama etkili bir şekilde anlatıyor. Okurken sürekli kendi hayatınıza dönüp bakıyorsunuz. Sevginin farklı halleri üzerine yaptığı yorumlar da çok hoşuma gitti. Tutku, dostluk ve koşulsuz sevgi arasındaki farkları anlatırken insan ister istemez kendi ilişkilerini düşünüyor. Özellikle modern ilişkilerin neden bu kadar kırılgan hale geldiğine dair söyledikleri bayağı düşündürdü beni. Bence kitabın en güzel tarafı, “hayatın anlamı nedir?” gibi kocaman bir soruya çok insani bir yerden yaklaşması. Bazen anlamı sevdiğiniz birinin varlığında bulabileceğinizi söylüyor. O yüzden kitap bittikten sonra insanda garip bir sıcaklık bırakıyor. Sanki biriyle uzun uzun hayat konuşmuşsunuz gibi.

Luc FerryYazar · 11 kitap
Paris IV Üniversitesi ile Heidelberg Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 1975 yılında felsefe doçenti oldu, ardından lisede eğitimci olarak görev aldı. Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde (CNRS) çalıştı. Reims Üniversitesi ardından École normale supérieure, Paris X Üniversitesi ve Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev ifa etti. 1980 yılında Reims Üniversitesi'de Siyaset Bilimi alanında doktorasını tamamladı. 1982'de profesör oldu. 1982-1988 yıllarında Lyon Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde görev aldı. 1989-1996 yıllarında Aşağı Normandiya-Caen Üniversitesi'nde felsefe profesörü olarak çalıştı. 1996'da ise Paris VII-Denis Diderot Üniversitesi'nde görev almaya başladı. Çeşitli dergilerde ve gazetelerde yazılar yazdı. 1994'te Milli Eğitim Bakanı François Bayrou tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Programlar Ulusal Kurulu başkanlığına atandı ve 2002'ye dek bu görevi sürdürdü. Ocak 1997'de ise Yargı Reformu Komisyonu üyeliğine atandı. 2002-2004 yıllarında Jean-Pierre Raffarin hükûmetlerinde milli eğitim bakanlığı görevini üstlendi. Bernard Stasi başkanlığında kurulan Laiklik İlkesi'nin Uygulanmasına Dair Düşünce Komisyonu'nun önerileri ışığında, Luc Ferry okullarda görünür dini sembollerin yasaklanması ve okullarda laiklik üzerine bir metni meclisten geçirdi. 2007'de Édouard Balladur'ün başkanlığındaki Kurumların Dengelenmesi ve Modernleştirilmesi Üzerine Düşünceler Komitesi üyesi olarak görev aldı. 2009'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Ulusal Etik Danışma Komitesi üyeliğine atandı. Yunan mitolojisine dayanan ve 2016'dan beri yayınlanan çizgi roman dizisi "La Sagesse des mytes" in yaratıcısıdır.