Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Luc Ferry

Luc FerryGençler İçin Batı Felsefesi yazarı
Yazar
8.6/10
61 Kişi
301
Okunma
32
Beğeni
3.451
Görüntülenme

Hakkında

Paris IV Üniversitesi ile Heidelberg Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 1975 yılında felsefe doçenti oldu, ardından lisede eğitimci olarak görev aldı. Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde (CNRS) çalıştı. Reims Üniversitesi ardından École normale supérieure, Paris X Üniversitesi ve Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev ifa etti. 1980 yılında Reims Üniversitesi'de Siyaset Bilimi alanında doktorasını tamamladı. 1982'de profesör oldu. 1982-1988 yıllarında Lyon Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde görev aldı. 1989-1996 yıllarında Aşağı Normandiya-Caen Üniversitesi'nde felsefe profesörü olarak çalıştı. 1996'da ise Paris VII-Denis Diderot Üniversitesi'nde görev almaya başladı. Çeşitli dergilerde ve gazetelerde yazılar yazdı. 1994'te Milli Eğitim Bakanı François Bayrou tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Programlar Ulusal Kurulu başkanlığına atandı ve 2002'ye dek bu görevi sürdürdü. Ocak 1997'de ise Yargı Reformu Komisyonu üyeliğine atandı. 2002-2004 yıllarında Jean-Pierre Raffarin hükûmetlerinde milli eğitim bakanlığı görevini üstlendi. Bernard Stasi başkanlığında kurulan Laiklik İlkesi'nin Uygulanmasına Dair Düşünce Komisyonu'nun önerileri ışığında, Luc Ferry okullarda görünür dini sembollerin yasaklanması ve okullarda laiklik üzerine bir metni meclisten geçirdi. 2007'de Édouard Balladur'ün başkanlığındaki Kurumların Dengelenmesi ve Modernleştirilmesi Üzerine Düşünceler Komitesi üyesi olarak görev aldı. 2009'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Ulusal Etik Danışma Komitesi üyeliğine atandı. Yunan mitolojisine dayanan ve 2016'dan beri yayınlanan çizgi roman dizisi "La Sagesse des mytes" in yaratıcısıdır.
Unvan:
Fransız akademisyen ve siyasetçi.
Doğum:
Colombes, Fransa, 3 Ocak 1951

Okurlar

32 okur beğendi.
301 okur okudu.
50 okur okuyor.
292 okur okuyacak.
19 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
maddi ve biyolojik hayatın üstünde yer alan değerler­ den söz etmeye başladığımız anda dini alana girmiş bu­ lunuyoruz.
laik ahlak, bize İnsan Hakları Bildirgesi'nin içeriği dışında ne söylemiştir? Ahiakın temeli, başkalarına say­ gı duymak; başkalarının hakları, özgürlüğü ve saygın­ lığına saygı göstermektir. Çok güzel. Ancak, başkaları­ nın hakları, özgürlüğü ve saygınlığına kusursuzca say­ gı gösterebilir, bütün hayatınız boyunca insan haklarını eksiksizce uygulayabilir ve hatta insan haklarının da ötesine geçerek, ermişliğin en kusursuz hallerini sergi­ leyebilirsiniz. Oysa bütün bunlar, insan varoluşunun te­ melindeki sorulara kesinlikle hiçbir biçimde cevap ver­ meyecektir. Örneğin, yaşlanmak neye yarar, çocuklar nasıl yetiştirilmelidir, sevdiğimiz birinin yasıyla nasıl başa çıkılabilir ya da kısaca günlük hayatın sıkıntısı ve bayağılığına nasıl katlanılabilir? Başka bir ifadeyle, es­ kiden dinsel ve metafizik söylemin içinde yer alan tüm bu ve benzeri sorular, bugün ahlak söyleminin kapsa­ mında yer almazlar. Dahası, laik ahlak anlayışları, bun­ lar hakkında hiçbir şey söylemez.
Reklam
Etimoloji
Yunancanın bir tınısı vardır, çünkü nesthai, yani " geri dönmek", "evine dönmek" fiilinden gelen nostos fiiliyle -evine zaferle dönen" anlamındaki Nestor ismide birdan gelir --algos, yani acı sözcüğünden oluşur: Böylece nostalji, eve dönmek için duyulan acılı arzudur.
Sayfa 173Kitabı okudu
As bayrakları
Türkiye' de somut olgular bu iddiayı çürütmektedir: Laiklik yalnızca Müslüman bir çevrede mümkün olmakla kalma­ mış, özgürlük ve hoşgörü anlamında sağladığı yararların tadını almış çok geniş bir çoğunluk tarafından da her geçen gün daha sıkı biçimde sahiplenilmiştir. Bu bakımdan Türki­ ye, Cumhuriyet'in kuruluşundan başlayarak, 20. yüzyılın ilk yarısından bu yana tamamen kendi kendine kurmuş ol-duğu bu olağanüstü laiklik deneyirniyle, dünyanın geri ka­ lanına kuşkusuz son derecede önemli bir mesaj vermekte­ dir.
Öz denetimi kurmak ancak, içimizdeki güçleri mükemmel bir şekilde ahenge ve hiyerarşiye kavuşturmakla mümkündür. "İçten gelen dürtüler arasında yeterli uyum sağlanmamışsa, çelişki varsa, bu durumda örgütleyici gücün, istencin zayıfladığı sonucuna varmak gerekir..."
Sayfa 162
Tartışmaya açık... ama ben dediğimden vazgeçmeyeceğim ona göre :)
❝İnsan sıfa­tını hak eden her kişi, kendi mesleği, aşkları, okudukları, seyahatle­ri ya da siyasal hayat üzerine düşünür; böyle diye de filozof olmaz...❞ diyordu
Luc Ferry
Luc Ferry
, ben birazcık ekleme yapmak istiyorum... Her kişi, aşkları, okudukları, hayatı üzerine düşünür; ve bazen bu düşüncelerini kağıda aktarma ihtiyacı hisseder. Nasıl ki her düşünen filozof olmuyorsa; her yazan da yazar değildir. Naçizane görüşüm bu. Teşekkürler :)
Reklam
Tartışmaya açık (:
❝İnsan sıfa­tını hak eden her kişi, kendi mesleği, aşkları, okudukları, seyahatle­ri ya da siyasal hayat üzerine düşünür; böyle diye de filozof olmaz...❞ diyordu yazar
Luc Ferry
Luc Ferry
, ben birazcık ekleme yapmak istiyorum... Her kişi, aşkları, okudukları, hayatı üzerine düşünür; ve bazen bu düşüncelerini kağıda aktarma ihtiyacı hisseder. Nasıl ki her düşünen filozof olmuyorsa; her yazan da yazar değildir. Naçizane görüşüm bu. Teşekkürler :)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
352 syf.
7/10 puan verdi
·
33 günde okudu
Mitolojiye oldum olası büyük bir merakım vardır ve kitabı o yüzden aldım. Kitap hayal ettiğim gibi çıkmadı. Kitapta yunan mitolojisini hikaye şeklinde anlatacak sanıyordum. Örneğin ihlamur ağacı veya defne ağacının mitolojik hikayesi gibi düşündüm. Kitap yunan mitolojisinin felsefi boyutunu anlatıyor. Örneğin hepimizin bildiği ünlü Midas'ın meşhur kulağı hikayesini bilmiyen yoktur. Kitap bu hikayenin felsefi yönünü anlatıyor. Yani hikayenin insana vermek istediği mesajın anlatıyor. Eserde filozofların hikayeleri yorumlamaları ve bakış açılarını anlatıyor. Ben onlarca hikaye bekliyordum ama 6-7 hikayenin felsefi yorumu.
Gençler için Yunan Mitolojisi
Gençler için Yunan MitolojisiLuc Ferry · İş Bankası Kültür Yayınları · 202221 okunma
256 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Öncelikle yazar, kitabın önsözünde Batı Felsefesi'ni ele alarak basit bir anlatım yapacağım dese de, yazarın Batı felsefesinin çok yüzeysel anlattığını söyleyebilirim. Öyle ki etik, bilgelik, stoacılık gibi felsefenin önemli noktalarına parmak bassa da yazar, sadece başlangıç kısımlarını anlatarak geçmiş. Zaten yapıt Batı Felsefesi'ne giriş niteliğinde olacaksa bile, metnin uzunluğu yetersiz kalır. Ancak yukarıda saydıklarıma rağmen, yapıtta birkaç konunun gündeme getiriliş tarzını beğendim. Özellikle Hristiyanlık, Antik Felsefeden Modern Felsefeye geçiş gibi konularda neden Hristiyanlığın eksik kaldığına yazar kendince ve mantıksal çizgide cevaplandırmalar yapıyor. Yapısöküm, Modern Felsefe kısmında ise biraz çalakalem paragraflara rastladım diyebilirim. Bana göre yapıtta en doğru ve en baskın şekilde anlatılan kısım Nietzsche başlığıydı. Doğru, anlaşılır, olabildiğince basit bir anlatım kullanmış yazar. Ancak genel olarak başlangıç kitabı sayılan bu yapıta karşı görüşlerimi yukarıda belirttim zaten. Herkese iyi okumalar diliyorum.
Gençler İçin Batı Felsefesi
Gençler İçin Batı FelsefesiLuc Ferry · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020218 okunma
256 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Öncelikle kitapla tanışmam bu video ile oldu: youtu.be/xxETjpaJ4ZU Sohbetin içeriği ilgimi çekti evet; ama anlatışına da hayran kalmıştım. Diğer konuşmalarında da aynı hissi aldım. Okurken de sohbetindeki doluluğu ve samimiyeti hissediyorsunuz. Doktrinleri anlatırken kendi verdiği örnekler de bunu yansıtıyor. Bu kitabı yazmaya da bir
Gençler İçin Batı Felsefesi
Gençler İçin Batı FelsefesiLuc Ferry · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020218 okunma