Max Stirner

Orijinal Adı:
Max Stirner

2022 76. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2022 19:51
Max Stirner'ı iyi anlamak istiyorsanız okuyabileceğiniz bir kitap. İyi ifadesini özellikle kullanıyorum. Çünkü "Biricik ve Mülkiyeti"ni okumadan bu kitabı okursanız başka kaynaklara başvurma gereği duyuyorsunuz. Çünkü yazar Max Stirner az bilinen biri ve onu tanıtacağım bir biyografi eseri olsun diye yazmamış. Girişte Stirner'ı tanıtıyor. Ama felsefesi net budur demiyor. Konu felsefesine geldiğinde okuru Biricik ve Mülkiyetini okumuş var sayarak devam ediyor kitaba. Bu da okurda boşluk hissi yaratıyor. Tabii bu, asla anlamazsınız demek değil. Çünkü Hegel, Nietzsche, Marx gibi filozofları okumuşsanız; Anarşizim, liberalizm ideolojilerini biliyorsanız yazarı anlayabiliyorsunuz. Çünkü yazar Anarşizim temelli birisi ve Egoist bir kişi. Egoizmin babası desem yeridir. Çünkü liberalizme atıfta bulunup kişinin bireyden de öte "BEN" olması gerektiğini söylüyor. Liberalizmin özgürlüğünün ötesi de anarşizmi doğurur haliyle bu da Stirner'ı anarşist kılar. Zaten Stirner'ın özgürlüğe bakış açısı da bu yönde. Kişi artık bir birey olmayı aşmalıdır. Ben olmalıdır ve kendisi için yaşamalıdır. Eğer özgürlük arzusu varsa bu kolektivist birinde problem yaratır çünkü topluma mensup birine özgürlük ifadesi terstir. Keza bu durum liberal için de geçerlidir. Çünkü liberal düşünce özgürlükten bahsetse de devletin, hukukun onayladığı kadar özgürlüktür. Ahlak gibi düşünelim. Nietzsche'ye göre eğer semavî dinleri reddediyorsak ahlakı da baştan sona reddetmeliyiz çünkü bu, dinlerin etiğidir. Bunu reddedip baştan kendi etiğimizi tasarlamalıyız. Bu da insanların etiğini belirleyen unsuru ceza hukuku yapar. Çünkü ülkelerin yasalarının vereceği cezalar seni kısıtlar. Teknik olarak ahlakını da bu belirler. İşte bu liberalizm özgürlüğüdür. Stirner ise; eğer özgürlük istiyorsanız, gerçekten hiçbir
1000k
Max StirnerSaul Newman · Nika Yayınevi · 202112 okunma

Saul NewmanYazar · 3 kitap
Saul Newman, Siyaset Profesörüdür. Bölüme 2006 yılında katılmıştır. Araştırma çalışmaları ağırlıklı olarak, çağdaş radikal siyaset biçimlerinin incelenmesinde uygulanan kıta siyaset teorisi alanındadır. Yeni post-devletçi siyasi aktivizm biçimlerini tanımlamak için "postanarşizm" terimini ortaya atmıştır. Araştırmaları onu ayrıca egemenlik, siyasi teoloji, demokrasi, post-sekülerizm, insan hakları ve vatansızlık, popülizm ve "post-gerçek" konularını incelemeye yönlendirmiştir. Bu konularda kapsamlı yazılar yazmıştır. Ayrıca, "Post-Olgusal Çağda Liberal Demokrasinin Yeniden Kazanılması" başlıklı büyük bir AB Horizon araştırma hibesi almıştır.