2026 6. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 13:07
Karnaval, Türk yazar, gazeteci ve yayıncı Ahmet Mithat Efendi'ye ait bir eserdir. Karnaval, Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika halinde yayımlandıktan sonra bağımsız bir şekilde kitap olarak 1881 yılında basılmıştır. Eser, bir giriş, üç kitap şeklinde bölümlere ayrılmıştır. Bölümler; Karnavaldan Önce, Karnaval İçinde ve Karnavaldan Sonra şeklinde adlandırılmıştır. Giriş bölümü yazarın Karnavallar hakkında geniş bilgiler verdiği bir kısımdır. Burada yazar okuyucuyu olaylardan önce Karnaval hakkında bilgilendirmek istemektedir. Eser, Beyoğlu'nda gayrimüslimler tarafından tertiplenen karnavallar, balolar çevresinde gelişen olayları, aynı kadına gönül veren Zekai ve Resmi Beylerin aşk, ihanet, entrika dolu maceraları ve sevgiliyi elde etme çabaları sonucunda gerçekleşen olayları anlatır. Zekai ve Resmi Beyler farklı dünyaları olan iki Osmanlı gencidir. Bu iki dostun arasına bir sevda girer ve aynı kadını elde etmek için kıyasıya bir yarışa girerler. Peki yarışın kazananı kimdir? Zekai Bey mi yoksa Resmi Bey mi? Okuyup görebilirsiniz. Eser; dönemin konak hayatını, eğlence mekanlarını, yabancı adetlerini, karnaval ve baloların toplumdaki yerini, karnavallardaki usul ve yöntemlerini ve buradaki giyim kuşamı, aşk, evlilik, ihanet, arkadaşlık, aşk için mücadele ve rakibi saf dışı bırakmanın yolları, Osmanlı'da cariyelik, Osmanlı'da gayrimüslim halkın yaşayışı, adetleri, dini inanışları, ticaretteki yeri anlatılır. Bu eseri Ahmet Mithat yazmasa dahi kesinlikle o yazmıştır derdim. Olay akışını durdurması, öğüt ve bilgi vermesi, alanı olmamasına rağmen karnavallardan çıkmayan bir adam gibi olayları anlatmış olması nedeniyle onu çok başarılı buldum. Anlatılan konunun özellikle ihanet üzerinden kurgulanması, bazı kısımlarda aldatan değil de aldatılanın suçlu sayılacak şekilde yansıtılması beni çok rahatsız etti. Hele sonu beni hiç tatmin etmedi desem yeridir. Genel olarak baktığımda ise güzel bir kitap okuduğumu söyleyebilirim. Birlikte okuma yaptığım arkadaşımla da bu kitap üzerine uzun sohbetler yaptık. Ona buradan ayrıca teşekkür ediyorum. Keyifli okumalar dilerim.
KarnavalAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025100 okunma