2026 53. kitabı
Tarihte bazı olaylar var ki sırrını korumakla birlikte gerçekleri açığa çıkarma yolunda hiçbir zaman unutulmaz. Rusya'nın son çarı II. Nikolay'ın tahttan indirilmesinin ardından eşiyle birlikte beş çocuğu ile birlikte önce ev hapsine alınması ve ardından Yekaterinburg şehrindeki Ipatlev Evi'nde infaz edildi. Bolşevik yönetimi, monarşi yanlılarının Romanov ailesini kurtarıp yeniden tahta çıkarma ihtimalinden korktuğu için aileyi ortadan kaldırdılar. Uzun çalışmalar ve kazılar sonucunda ailenin bedenlerine ulaşıldı ama eksik bulgular sonucunda yaşayan aile ferdi olabileceği şüphesi oluştu. Ailenin küçük kızı Anastasia yaşıyor olabilir mi? Araştırmacı Laura Patlov, Romanov İnfazı'nın henüz keşfedilmemiş sırlarını ve gerçeklerini ortaya çıkarmak için Yekaterinburg'a geliyor. Laura'nın günümüz zaman diliminde başlattığı çalışmalar geri kalanında tarihi olayları kavramak adına geçmiş zaman diliminde anlatılıyor. Bir tarafta Vladimir Lenin liderliğinde Romanov ailesini esir alan Bolşevikler, öte tarafta aileyi kurtarmak için stratejiler kuran aile dostları. Bu trajedi içerisinde aşklar, intikamlar, ihanetler ve insanlığın en karanlık yüzü var. Hele okurken Çeka’ya bağlı silahlı muhafızların aile için kullandıkları kelimeler ve düşünceler kanımı dondurdu. Yaşananların ve kararların bedelini çocukların da ödemesi yüreğime taş oturdu. Öylesine canice detaylar var ki olaylar farklı olsaydı ve kurulan planlar başarıya ulaşsaydı sonrasında neler olurdu diye düşünmeden edemedim. “Romanov Komplosu”, yalnızca bir tarih anlatısı değil; ihanetin, gücün ve gerçeğin izini süren soluksuz bir yolculuk. Okurunu saray entrikalarının, devrim gölgesinin ve karanlık sırların içine çeken bu hikâye, geçmişin aslında hiç kapanmadığını kanıtlıyor. Not alarak ve uzun zamana yayarak okudum, sizlere de tavsiyemdir.
Romanov KomplosuGlenn Meade · Sia Kitap · 2025865 okunma