Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 28 Nisan 2026 21:50 Altay Cem Meriç’nin Öğrenmeyi Öğrenmek adlı eseri, bilgiye ulaşmanın saniyeler sürdüğü ancak bu bilgiyi kalıcı bir beceriye dönüştürmenin giderek zorlaştığı günümüzde stratejik bir rehber niteliği taşıyor. Kitabın temel tezi, öğrenme eyleminin doğuştan gelen bir zekâ parıltısından ziyade, üzerinde çalışılarak geliştirilebilecek bir metodoloji olduğu üzerine kurulu. Yazar, geleneksel eğitim sisteminin bize sunduğu pasif ezber yöntemlerini eleştirirken, bireyi kendi öğrenme sürecinin aktif bir yöneticisi olmaya davet ediyor.
Eserin en güçlü yanlarından biri, bilimsel temelli bilişsel teknikleri gündelik hayatın içine başarıyla entegre etmesidir. Feynman Tekniği’nden aralıklı tekrar yöntemine, aktif hatırlamadan zihin haritalarına kadar pek çok yaklaşım, karmaşık teorik anlatımlardan arındırılarak oldukça yalın bir dille aktarılıyor. Cemre, bilginin sadece zihne depolanmasını değil, bu bilginin mevcut nöral ağlarla nasıl ilişkilendirilmesi gerektiğini ve unutma eğrisine karşı nasıl direnç gösterileceğini somut örneklerle açıklıyor.
Değerlendirme noktasında kitabın sadece teknik bir kılavuz olmadığını, aynı zamanda bir zihniyet dönüşümü hedeflediğini söylemek mümkündür. Yazar; uyku düzeninden stres yönetimine, odaklanma becerisinden motivasyonun biyokimyasına kadar geniş bir yelpazede öğrenmeyi etkileyen yan unsurları da ele alarak bütünsel bir bakış açısı sunuyor. Her ne kadar bu konuda ileri düzey araştırmalar yapmış okurlar için bazı bölümler giriş seviyesinde kalsa da kitap, öğrenme hızını artırmak ve zihinsel kapasitesini verimli kullanmak isteyen her yaştan okur için son derece akıcı, samimi ve uygulanabilir bir yol haritası çiziyor. Sonuç olarak Altay Cem Meriç, "ne" öğreneceğimizle ilgilenen dünyaya, asıl farkı yaratacak olan "nasıl" öğreneceğimiz cevabını veriyor.