Puan vermedi·248 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Eylül 2024 18:13 "Nietzsche Bir Denizgergedanı Olsaydı" Justin Gregg tarafından insan zekâsını sorgulayan, onu bir üstünlükten çok varoluşsal yük olarak konumlandıran sarsıcı bir metin. İnsanın kendi yarattığı zihinsel tuzağa düşüşünün hikâyesi.
Yazarın dolaylı biçimde Friedrich Nietzsche ile kurduğu düşünsel akrabalık, bilincin artışıyla birlikte çoğalan acıyı bilimsel verilerle temellendirirken, insanın ölüm farkındalığı, gelecek kaygısı ve bitmek bilmeyen anlam arayışıyla kendi huzurunu sistematik biçimde yok ettiğini ortaya koyuyor. Buna karşılık denizgergedanı gibi hayvanların, zihinsel sadelikleri sayesinde varoluş sancısı ve anlamsızlık krizi yaşadığını vurgulayarak, insanın kendini doğanın zirvesi olarak görme kibirini tersyüz ediyor.
Eser, insanın düşünme kapasitesinin onu özgürleştirmek yerine kendi bilincinin içine hapsettiğini, anlam arayışının nesnel bir hakikatten ziyade, zihnin ürettiği kırılgan bir illüzyon olduğunu sert bir şekilde yüzümüze vuruyor.
İnsan evrimin en gelişmiş ürünü olabilir, ama aynı nedenle huzura en uzak canlıdır.