Puan vermedi·248 syf.····Okunma: 29 Nisan 2026 15:13 Beni Ödülle Cezalandırma kitabı ismi dolayısıyla dikkatimi çok uzun zamandır çekiyordu. Ödül ve ceza, birbirine hep zıt olarak kullanılmış iki kavramdır. Bu zıt(!) kavramlar arasında başlıktaki gibi bir ilişki olup olmadığını merak edip alan okurlar mutlaka olacaktır.
Kitap öncelikle yazı dili olarak çok ağır olmayan okuması kolay bir şekilde kaleme alınmış. Kitabı okurken beni rahatsız eden şey, ard arda ve birden fazla aynı içerikte deneyin yazılması oldu. Bazen deneyleri okumadan sadece sonuç kısımlarını okuduğum bile oldu. Deneylerin bana fazla gelmesinin sebebi alanımdan dolayı bir çoğunu biliyor olmam olabilir. Bu konu ile ilgili değerlendirmeyi diğer okurlara bırakıyorum.
Kitapta genel anlamda Ödül sisteminin insanlar tarafından nasıl yanlış kullanıldığı ve bunların nelere sebep olabileceği kaleme alınmış. Bu yapılan değerlendirmeler farklı kültürlere göre de yorumlanıp farklılıklar ortaya koyulmuş. Bu anlamda gayet başarılı buldum.
Peki, kitaba neden sendromlar kitabı diyorum? Kitap bölümlerden oluşuyor ve her bölümde ödülün farklı kullanım alanı anlatılıyor. Neredeyse her bölümde bir sendrom var. Bu sebepten dolayı bu başlığı uygun gördüm.
Eğitim, rehabilitasyon, danışmanlık hatta satış pazarlama alanında çalışanların okumasını tavsiye ederim. İyi okumalar...