·312 syf.····Okunma: 29 Nisan 2026 13:45 Bir hukukçu tavsiyesi ve isminin kışkırtıcılığıyla elime aldığım Ruth A. Miller’ın "Fıkıhtan Faşizme" kitabı, ne yazık ki zihnimde uyanan o merak uyandırıcı tabloyu gerçeğe dönüştüremedi. Kitap; Osmanlı’nın 1800’lerden itibaren başlayan hukuksal dönüşümünü, ulemanın bu değişimdeki rolünü ve Cumhuriyet ile birlikte Mussolini’nin İtalyan Ceza Kanunu’nun sisteme eklemlenme sürecini mercek altına alıyor. Ancak bu teorik vaatler, okuma pratiğinde beklediğim derinliği ve akıcılığı sunmaktan oldukça uzak kaldı.
Eser, Osmanlı’nın Batılılaşma çabalarını ve tarihsel hukuk kırılmalarını bir nebze zorlamayla ilgi çekici kılmaya çalışsa da, genel okur için oldukça mesafeli bir noktada duruyor. Eğer hukuk tarihine, kodifikasyon süreçlerine veya biyopolitik analizlere özel bir ilginiz yoksa; bu kitabın sayfaları arasında kaybolmanız işten bile değil. "Ne anladın?" ya da "Sana ne kattı?" sorularına somut, elde tutulur bir cevap vermek maalesef güç.
Açık konuşmayı severim; beğendiğimi söylersem bu büyük bir yalan olur. Eğer akademik bir mecburiyetiniz ya da bu çok spesifik alana saplantılı bir merakınız yoksa, elinizi dahi sürmemenizi tavsiye ederim. Zihninizi yorduğunuza değecek o "aydınlanma" anını bu eserde bulmak hayli zor.
Kişisel Puanım: 6/10
(Not: Eğer belanızı aramıyorsanız, bulaşmayın derim.)