2026 14. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 13:44
Gece Açan Çiçekler Tarık Tufan #okudumbitti İlk Yayın Tarihi: 2025312 sayfa İki dönem, bir gece, bir konak, dört kardeşin (Halide, Cihangir, Zeliha, Nihal) sırlarına tanık olmak belki de kendi aile sırlarımızla yüzleşmek için belki de şifa olması için bu kitabın kapağını açmak gereklidir. Kitapta, Vefa'da eski ahşap bir konakta yaşayan Halide ve Osmanlı zamanında bir zindanda ölümünü bekleyen Derviş Ali'nin ağzından Canfeda Konağı’nın hazin hikayesi anlatılıyor. Her bir karakterin yarım kalmış hikayeleri, acıları, sevinçleri, hayal kırıklıkları akıcı bir üslupla aktarılıyor.Kitapta zaman bir geçmişe, bir günümüze gidip geliyor. Roman; annesinden sevgi görmeden büyüyen çocukların dramı özetle. Her sayfa karakterlerin travmaları, hayal kırıkları ile dolu. Derviş Ali, hücresinde vicdanıyla, sabrıyla, aşkıyla hesaplaşırken; Halide ise üç kardeşiyle birlikte geçmişi ile yüzleşiyor.Babaları tarafından terk edilmiş, anneleri tarafından ruhları parçalanmış dört insan, söylenmemiş ne varsa o gecede söylüyorlar. Nihal küçücük bir çocukken yatılı okula yollanmanın hesabını soracak, Zeliha sakat ayağının tedavisinin yapılmayışını hatırlatacak, Cihangir sevdiği kadının kabul görmeyişinden yakınacak ama kimse Halide’ye dönüp senin derdin neydi, kendini neden konağa kapattın, sevdin mi sevildin mi, neler vardı iç dünyanda demeyecek. Günümüz ve son Osmanlı döneminde yaşayan kuşaklarının ele alındığı, varlık ile yokluğun, geçmişin, ailenin, ölümün ve aşkın etrafında şekillenen bir roman olmasının yanı sıra ebeveyn travmalarının insana etkilerinin vurgulandığı bir eser olmuş Gece Açan Çiçekler. Kitabın konusu bir aile gibi dursa da geniş bir perspektiften bakıldığında her insanın yaşayabileceği olaylar olduğu görülür. Aşklar, hayal kırıklıkları, beklentiler, acılar, pek çok insanın ortak kaderidir. Okunmalı mı Kitapta okuyucu yormayan fakat derin düşüncelere daldırıran bir dil kullanılmış.Olaylar biraz da mistizm katılarak anlatılmış. Okuyucusuna romandan bir şarkı da "historia de un amor".Kitap bitince youtube'den bu şarkıyı açıp final yapabilirsiniz, ben öyle yaptım. Melankoliyi iliklerinize kadar hissedebileceğiniz güzel bir romandı.Tavsiye edilir. Alıntılar: "Çok istemek kadere karşı gizli bir başkaldırıdır. Kaderin çoğu zaman insandan beklediği tutku ve arzu değil, sabır ve teslimiyettir." "Güzel başlayan her güne kuşkuyla bakmayı o yıllarda henüz öğrenmemiştik, hayat sonraları öğretti." "Derdim hayat değil. Derdim aşk. Bir nefes fazla alabilirsem onu da aşkım uğruna feda etmek isterim." "Hayat karmaşıktır; en güzel başlangıçlar ve en acılı düşüşler yan yana durur. Hangisine doğru yol aldığını kesinkes anladığındaysa iş işten geçer." "O gün bir şey daha öğrendim: Sevdiğinin gözyaşlarıyla ıslanan bir omuz, ömür boyu kurumazmış."
Gece Açan ÇiçeklerTarık Tufan · Doğan Kitap · 20258,1bin okunma