Ahmet Ümit’in Yırtıcı Kuşlar Zamanı adlı eseri, bende ne yazık ki beklentimin altında bir izlenim bıraktı. Yazarın diğer kitaplarında yakaladığım derinlik ve atmosferi bu eserde hissedemedim. Okuma sürecinde acele etmemeye, metni sindirerek ilerlemeye özellikle özen göstermeme rağmen, anlatının sanki hızla toparlanıp sonuca bağlanmış olması “oldu bittiye gelmiş” bir duygu yarattı.
Romanın merkezinde yer alan Komiser Nevzat’ın geçmişine dair önemli bir olayın ele alınması ise başlı başına ilgi çekici bir tercih. Ancak bu olayın anlatımı, daha çok bir özet geçiliyormuş hissi uyandırıyor. Okuyucu olarak karakterin yaşadıklarını derinlemesine hissetmek isterken, yüzeyde kalan bir anlatımla karşılaşmak eserin etkisini zayıflatmış.
Bu nedenle kitap, güçlü bir potansiyele sahip olmasına rağmen, anlatım derinliği ve tempo açısından beni tam anlamıyla tatmin edemedi. Ahmet Ümit’in diğer eserlerinde yakaladığım o yoğun atmosferi ve karakter derinliğini bu kitapta bulamayınca, ister istemez beklentilerimin gerisinde kaldığını düşünüyorum.
Yırtıcı Kuşlar ZamanıAhmet Ümit