2026 10. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 21:11
Bu eser, tek bir olay örgüsünden ziyade, şairin hayatındaki farklı durakları temsil eden bir hisler bütünüdür. Kitabı okurken karşınıza şu üç ana tema çıkar: ​1. Mahpusluk ve Özgürlük Hasreti ​Sabahattin Ali’nin şiirlerinde Sinop Cezaevi'nin duvarları, demir parmaklıklar ve dışarıdaki denize duyulan o büyük özlem çok baskındır. Hepimizin ezbere bildiği, Sezen Aksu’dan Volkan Konak’a kadar birçok sanatçının seslendirdiği o meşhur dizeler bu kitaptadır: ​"Başın öne eğilmesin / Aldırma gönül aldırma" ​Bu şiirler, fiziksel olarak tutsak olsa da ruhu asla hapsedilemeyen bir adamın direnç beyannamesidir. ​2. Tabiat ve Yalın Bir Sevda ​Onun şiiri gösterişten uzaktır. Dağları, rüzgarı, ovaları bir dostuymuş gibi anlatır. Aşkı anlatırken bile "kentli" bir yapaylığa kaçmaz; samimi, Anadolulu ve biraz mahzundur. Doğaya kaçış, onun için dünyadaki kötülüklerden arınmanın bir yoludur. ​3. Toplumsal Gerçekçilik ve Melankoli ​Sabahattin Ali, halkın içinden gelen biridir. Şiirlerinde sadece kendi acısını değil, Anadolu insanının yoksulluğunu ve kimsesizliğini de anlatır. Ancak bu anlatım, karamsar bir karanlıktan ziyade, haksızlığa karşı duyulan asil bir öfkeyi barındırır. ​ Neden Okunmalı? ​Eğer bu kitabı elinize alırsanız, sadece kelimeleri değil; bir insanın yalnızlığını, umudunu ve haksızlığa karşı eğilmeyen başını okuyacaksınız. Onun şiirleri, kısa ve öz olmasına rağmen, insanın kalbinde koca bir roman kadar yer kaplar. ​Kısacası: Bu kitap, fırtınalı bir hayat yaşamış büyük bir yazarın, en fırtınalı anlarda bile kendi içine dönüp fısıldadığı samimi itiraflarıdır. @lafeynaesmanur Seçme Şiirler Sabahattin Ali
Seçme ŞiirlerSabahattin Ali · Ezr Yayıncılık · 2019202 okunma