Yazarın “yazmasaydım intihar edecektim” dediği o kitap
2026 39. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2026 19:37
Avrupa'da yasaklanan, bir nesli peşinden sürükleyen o kitap: Genç Werther'in Aciları. Edebiyat tarihinin en çok konuşulan ve yasaklanan kült eseri sadece bir aşk hikayesi değil; Goethe'nin hissetmekten korkmayan ruhlara biraktığı mirastır. Werther benim gözümde arafta kalmış bir ruhtur. Ne tamamen dünyaya aittir ne de kendini aşkın huzuruna teslim etmektedır, Cehennemin ateşini bilir ama cennetin serinliği ile ilgilenmez; bunu hayatta kalmaya düstur edinmiştir. Bu yüzden bu eser yalnızca imkânsız bir aşk hikâyesinden ibaret değildir asıl mesele Werther'in içsel hakikatiyle toplumun gerçekliği arasında kopamamasıdır. Olay örgümüz tam da bu çatışma ile oluşmaktadır.Werther, aklın sınırlayıcı duvarlarına karşıdır.Onun için yaşamın anlamı akıl yoluyla açıklanamaz; asıl hakikat, insanın kalbindeki coşku, arzular ve tutkuların kendisidir. Bazı sayfalarda "yapma Werther" diyorsun, bazı sayfalarda onun gibi hissediyorsun. Aşkın insanı ne kadar tüketebileceğini, ama aynı zamanda ne kadar diri tuttuğunu da gösteriyor bu kitap. Bitirince içinde tuhaf bir boşluk kalıyor... sanki sen de o mektuplardan birini okudun, ama cevabını veremedin gibi.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024149,9bin okunma
Graceful reader
LULU Teşekkür ederim canım.Yazarın yazmasaydım intihar edecektim demesi bende ilgi uyandırmıştı.Gerçekten değerli bir eser okumanı tavsiye ederim gül🌸
Okumak istediğim bir kitaptı. Şimdi sen böyle yazınca daha çok merak ettim. Yüreğine sağlık.