2026 14. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 14:10
Bukowskinin bu ağdasız dili ve anlamsız ve birbirini tekrar eden seks hikayeleri ilk başta bir yadırgamıştım. Ancak okudukça bu basit anlatımın ve seks, alkol, ilişkiler çevresinde dönen olaylar silsilesini sevdim. Yazarın bu anlamsızlık hissini vermek için özellikle bu kadar birbirini tekrar eden olaylar yazdığını bilme ve bu bilinçle okumak da kitaba bakış açımı değiştirdi. Öyle herkese kitap edecek bir yazar değil ama kesinlikle. Kitabın çoğunda nasıl seks yaptığını, şöyle sıçtığını, böyle alkol aldığından bahsediyor. Birçok olay ve görüş günümüzde toplum tarafından garipsenecek türden. Ancak güzel noktalara da değindiği için bu kitabın bir değeri var. O da inandığını yaşama cesareti. Hayatın anlamsız olduğunu bilmek ve ona göre yaşayabilmek kolay bir şey değil bana göre. Ve bu kitabı okurken şunu da düşündüm. Bukowski’nin mottosu çabalamamak üzerine ve nihilizme yakın bir noktada. Normal insanlar olarak biz ise her şeyin anlamsızlığını bilememize rağmen bazı şeyler için çabalıyoruz. Akıl olarak Bukowskiyi kabul etsem de davranışlarını yaşama alışkanlıklarından ötürü kabullenemiyorum. Ama acaba doğru diye bir şey gerçekten varsa kiminki doğru olurdu? Ben kitap boyunca Bukowski bu düzensiz hayatına yanlıştır, böyle yaşanmaması gerek diyemedim. Aksine bir yerden sonra hayata karşı umursamazlığını bir yerden sonra takdir bile ettim. Kadınlara karşı tutumunuysa yanlış bulmadım nedeni de şu: kitapta birçok kadınla birlikte oluyor ve birçoğunu aldatıyor. Ancak buna rağmen bu kadınlar o toksik ilişkiyi bırakamıyor. Ve kendileri de bu tarz davranışlarda bulunmaya müsait. Her şeye rağmen yine de yanından ayrılamıyorlar ve yine ilgi gösteriyorlar. Kadınlar da aslında ilişkiye girerken bu önkoşulu kabul ediyor. İlişkilerde kabul etmek istemesek bir taraf kazanırken diğer taraf kaybediyor. Bukowskinin davranışları acımasız görünse de onu çekici yapıyor. Ki kötü niyetli de diyemeyiz çünkü bunu karşısındaki üzmek için değil, sekse olan düşkünlüğünden yapıyor. Kendisi de bunun irade zayıflığından ve sevgi eksikliğinden kaynaklandığının farkında. Ayrıca bir de şöyle düşünelim: Bukowski’nin imkanlarına sahip çoğu kişi onunla benzer kararlar alabilirdi. Çoğu insanda bu seçme lüksü olmadığı için masum bir hayat yaşıyor. Özetle kitap stressiz ve keyifle okunabilecek bir kitap.
KadınlarCharles Bukowski · Parantez Yayınları · 20244,244 okunma