KIZ KARDEŞİM İÇİN
JODİ PİCOULT
488 SAYFA
#Filmlereuyarlanankitaplar
#Ortakokuma
Kimseyi mükemmel olduğu için sevmezsin. Mükemmel olmadığı gerçeğine rağmen seversin.
İki yaşında lösemi teşhisi konan Kate'in hayatını kurtarmak için tam olarak genetik uyumlu tasarlanan bir bebek dünyaya getirir Fitzgerald ailesi. Anna adını verdikleri kızları, doğduğu andan itibaren ablasının kurtarıcısı olur. Hasta olmamasına rağmen tıpkı ablası Kate gibi ikinci adresidir artık hastahaneler. Sayısız ameliyatlar, nakiller, kan bağışları.
Ablasının kurtarıcısı olan Anna, bu rolünü ve hayatını hiç sorgulamaz, taki on üç yaşına gelene kadar. Ailesini paramparça edecek, belki de ablası için ölümcül sonuçlar doğuracak bir karar alır ve kendi bedenini kullanma haklarına sahip olmak için ebeveynlerine dava açar.
Bir yanda proje çocuk olarak dünyaya gelmiş olan Anna; bu hayatı sürdürmeli mi, yoksa bedeni üzerinde kendi kararlarını alabilmeli mi sorusuna cevap ararken bir yandan da Kate'in hayatta kalma mücadelesini okuduk hüzünle. Büyük kızını hayatta tutmak için olağanüstü bir çaba harcayan anne Sara'nın fedakarlıklarına, içsel çalışmalarına tanıklık ettik. Kate için verdiği mücadele sırasında geri planda bıraktığı diğer çocukları Anna ve Jesse'in sessiz çığlıklarına şahit olduk.
Kızını hayatta tutmak her şeyden vazgeçen bir anne. Sara.
Doğduğu andan itibaren sadece ablasını yaşatmak için mücadele eden bir kız kardeş. Anna.
Adım adım yanlış yollara sapan, adeta ailenin hiç görülmeyen oğlu. Jesse.
Anna'nın kendi bedeni üzerinde söz sahibi olmaya karar vermesiyle ailenin hayatına dahil olan bir avukat. Campell.
Dava yürütülürken mahkeme tarafından atanan bir vasi. Julia.
Eşi Sara'nın gölgesinde kalan, acısını içten içe yaşayan bir baba. Brian.
Sadece bir çocuğun hastalıkla mücadele hikayesi değildi okuduğumuz. Bir ailenin sessizce paramparça oluşu, herbirinin kendi cephesinde verdiği görünmez savaşların hikayesiydi. Sıkça "ben olsam ne yapardım" dedirten bir hikaye üstelik. Oldukça dokunaklı, oldukça iç yakan, oldukça hüzünlü. Doğru-yanlış ayrımını yapmaya çalışan karakterlerin çaresizliği, bir proje olarak çocuk dünyaya getirmenin ne kadar etik olduğu, bu proje çocuğun hayatını yok sayarak başka bir hayatı kurtarma çabası, bir ailenin dramı, kızını kurtarmak için çırpınan bir annenin elinden kayıp giden diğer çocukları.
SAHİ, SİZ OLSAYDINIZ, NE YAPARDINIZ?
Kitabın ardından filmini de izledik ekip olarak. Cameron Diaz'ın başrolde olduğu filmde konu ana hatları ile ele alınmıştı ve ben beğendiğimi söylemeliyim. Kitaptaki son ile filmdeki son farklıydı. Kate rolündeki oyuncuyu özellikle çok sevdim. Yine kitapta var olan ve ekip olarak sevdiğimiz Julia karakterine ne yazık ki filmde yer verilmemişti. Ayrıca yine kitapta bahsi geçen The Way We Were, Pretty Woman, Ghost, Dirty Dancing filmlerini izlemeyenlere tavsiye ederim, herbiri keyifle izlediğim filmlerden.
Lazım oldukları anda nereye saklanır bu sözcükler?
Asla aşık olmamız gereken insanlara aşık olmuyoruz.
Yıldızlar ateştir deseler de inanma
Güneş gökte yürür deseler de inanma
Gerçek yalancıdır deseler de inanma
Ama aşkımdan asla kuşkulanma.
Hamlet/ Shakespeare
Beni aynı uçuruma ikinci kez itme.
Kazansak bile aslında kazanmış olmayacağız.
Aynı yere iki kere yıldırım düşmez diye düşünmüştüm.
Kesinlikle düşer. Ama yalnızca yer değiştirecek kadar aptalsan.
Bir şey, sen nasıl görmek istersen öyle görünür.
Gelgelelim benim hayatım boyunca o bina hep yandı ve çocuklarımdan biri de içindeydi. Onu kurtarmak için tek fırsatım ise diğer çocuğumu içeri göndermekti çünkü yolu bilen tek kişi oydu. Risk aldığımın farkında değil miydim? Elbette farkındaydım. Bunun her ikisini de kaybetmek anlamına gelebileceğini bilmiyor muydum? Biliyordum. Anna'dan böyle bir şey istemenin pek de adil olmadığını anlamıyor muydum? Kesinlikle anlıyordum. Ama ikisini de elimde tutabilmenin tek yolunun bu olduğunu biliyordum. Bu yasal mıydı? Ahlaki miydi? Çılgın ya da aptalca ya da zalimce miydi? Bilmiyorum. Ama doğru olduğunu biliyorum.
Ahlak etikten daha önemlidir ve sevgide hukuktan.
Acıya bir sınırlama getiren bir yasa olmalı.
LÜTFEN KİTAP OKUYALIM!!!