2026 16. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 12:24
Ayfer Tunç ile tanıştığım bir kitap olan Annemin Uyurgezer Geceleri annesi ve anneannesiyle birlikte yaşayan Şehnaz adlı karakterin hikayesini anlatıyor. Unutamama hastalığına yakalanan Şehnaz, annesinin uyurgezer olduğunu fark edince hayatıyla ilgili yıkıcı gerçeklerle yüzleşiyor. Aynı zamanda hocasıyla 30 yıl boyunca adına aşk dediği hastalıklı bir ilişki yaşayan karakterimiz, aslında ne kadar donanımlı bir kadın olsa da yanlış bir ilişki içindeyken bir kadının kendisini nasıl olduğundan zayıf, pasif ve aşağıda görebileceğini de bizlere gösteriyor. Bu bakımdan değerlendirdiğimizde psikolojik tahlilleri ağır basan bir roman diyebilirim. Bazı sayfalarda sıkıldım ama kitap yine de bir solukta bitti diyebilirim. Ayfer Tunç okurları başlangıç kitabı olarak bu eseri önermiyorlar, kitabı okuduktan sonra fark ettim. Diğer kitaplarını daha çok merak etmeme neden oldu bu durum açıkçası. Duyguların ve bazı acıların çok güzel hissettirildiği bir kitaptı, çok beğendim. Beni etkileyen birkaç alıntıyı buraya bırakarak incelememi sonlandıracağım. Okumayı düşünenlere tavsiye ederim. • “..hatıralar bitmeyen bir çağrışım zinciri halinde gözlerimin önünde akmaya devam ediyordu; o anıdan bu anıya, o olaydan bu olaya, o cümleden bu cümleye geçiyordu. Zihnimin bu görüntüleri bana neden hatırlattığını anlamaya çalışmaktan bunalıp unutmak istediğim şeyleri unutamayınca unutmanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu anladım.” -s.12 • "Geçmiş güzellikleri hatırlamak mutlu etmiyordu insanı, aksine bir daha yaşanmayacağını bilmenin hüznüyle dolduruyordu." -s.12 • “Unutamamak belki de kendimi cezalandırmanın bir yolu oldu, bilmiyorum.” -s.34 • “Korkunç bir yalnızlık duygusuydu hissettiğim. Sanki şehirleri, ülkeleri, gezegeni dolduran bütün insanlar dünyanın öz çocuğuydu, bir tek ben değildim ve bana ait olmayan görüntüler kafamın içinde akıp gidiyordu.” -s.354 • “Geçmişime, geleceğime, hayatımın bütün zamanlarına bakıyorum ve zamanın bir erozyon olduğunu düşünüyorum. Zaman üstümüzden geçiyor, bizi ve her şeyi incecik rendeliyor, her şeyi toza dönüştürüyor.” -s. 436 Ayfer Tunç Annemin Uyurgezer Geceleri
Annemin Uyurgezer GeceleriAyfer Tunç · Can Yayınları · 20267,1bin okunma