2026 5. kitabı
Bismillâhirrahmânirrahîm. Riyâzu’s-Sâlihîn külliyatının birinci cildini bitirdik. Ben, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 3 ciltlik baskısından okudum. Bu baskıda ayet ve hadislerin hemen yanında Arapça metinleri de yer alıyor ancak herhangi bir izah/şerh bulunmuyor. Bu nedenle, eğer Arapça kısımları okumayı düşünmüyorsanız, eserin tek ciltlik versiyonları da tercih edilebilir. Anladığım kadarıyla, yalnızca Erkam Yayınları’nın 8 ciltlik tercümesinde kapsamlı açıklamalar ve şerhler mevcut. Daha önce M. Yusuf Kandehlevî’nin 4 ciltlik Hayâtü’s-Sahâbe kitabını da okumuştum. Açıkçası o eserin, ele aldığı konularla ilgili daha fazla hadis ve rivayet ihtiva ettiğini düşünüyorum. Bu yüzden benim nezdimde bir adım daha önde; Riyâzu’s-Sâlihîn (henüz üçte birini bitirmiş olsam da) onun yanında biraz daha muhtasar kalıyor gibi. Bunun yanı sıra, kitabın iç tasarımına dair bir parantez açmam gerekirse; baskı kalitesi ve estetiği gerçekten muazzam. Sayfa düzeni ve görsel kalitesiyle adeta bir dergi titizliğinde hazırlanmış. Şimdiye kadar gördüğüm en kaliteli ve estetik baskılardan biri diyebilirim. Yine de Riyâzu’s-Sâlihîn hakkında çok fazla söz söylemeye gerek yok; asırlardır kendini kanıtlamış bir klasiktir ve "mutlaka okunması gerekenler" listesinin başında gelir. Piyasada çok farklı tercüme ve baskı seçenekleri olduğu için, almayı düşünenlere fikir vermesi açısından deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Din
Riyaz'üs Salihin Cilt: 1İmam Nevevi · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 20162,111 okunma