KİTAP İNCELEMEM
2026 15. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 01:27
BU ÜLKE / CEMİL MERİÇ “ Birçokları kitabı ucuz olduğu için almaz. Düşünmez ki kitabın tek değeri okunmasındadır. Bir değil bir çok defalar okunmasında, çizilmesinde, tanınmasında.” Kitabın ilk bölümünde bizi, yazarın otobiyografisi karşılıyor. Üstelik oğlunun elinden kaleme alınmış. Kitabın devamında ise , dilimizdeki bozulmalar ve batı edebiyatındaki akımlar,sağ-sol çatışmaları,ülkemize Avrupalılaşmanın getirdikleri, kitap sevgisi,siyaset,sanat ve kültürel anlamda değişiklikler gibi birçok konuyu ele almış yazar. Baştan söyleyeyim bu eseri bir roman akıcılığında okumağı düşünüyorsanız sizi epey zorlayacaktır. Çünkü kitaptaki her cümle sizi düşünmeye ve hissetmeye davet ediyor adeta. Bu yüzden sindire sindire okunması gereken bir kitap. Aslında bizi bize anlatan bir kitap desem daha doğru olur sanırım. Nedeni ise,yaşadığı dönemin toplumsal sancılarını eleştirel olarak kaleme alması. Benim kitapta en severek okuduğum bölüm ‘Kitap’ bölümüydü. “ Düşünceyi küçümsüyoruz. Kitaba harcadığımız parayı, atlar için harcadığımızla kıyaslarsak, yerin dibine girmemiz gerekmez mi? Kitap sevene, kitap delisi diyoruz. Kimseye at delisi dediğimiz yok. Kitap yüzünden sefalete düşen görülmemiş. At uğrunda iflas eden edene. “ diyerek haklı bir serzenişte bulunuyor yazar. Bu Ülke kitabı #hobikologtayfaokuyor ile Nisan ayı kitabımızdı. Yer yer zorlansam da okurken, 100 temel eserden biri olduğunu düşününce herkesin mutlaka okumasını tavsiye ederim. Kitaplarla kalın
Bu ÜlkeCemil Meriç · İletişim Yayınları · 202425,4bin okunma