Katabasis beklentimi tam olarak karşılayan bir kitap olmadı. Yazarın okuduğum ilk kitabı olduğu için diğer kitaplarıyla karşılaştıramıyorum ancak arka kapak yazısını okuduğumda beklentimi yükseltmiştim. Cehenneme yolculukla ve fantastik bir kitapta ben daha fazla fantastik öğe beklerdim. Cehennemi baştan sona dolaştık ama cehennem yaratıkları hakkında çok az şey okuduk. Bu konuda beklentimi karşılayamadı. Kendim de lisansüstü eğitime devam ettiğim için danışman - öğrenci ilişkisi, akademik rekabetler falan ilgimi çekti ve buralar iyiydi. Alice, baş kahraman olarak detaylı yazılmış ve okuyucuya gösterilmişti. Sadece Grimes’ın berbat biri olduğunu son anda anlaması biraz gerçek dışı. Alice bu kadar iyi yazılmışken neden Peter o kapana yakalandıkları ana kadar tam bir karın ağrısı gibi anlatıldı bunu hiç anlamadım. İlgili bölüme gelene kadar Peter’ın karakterine dair hiçbir şey okuyamadık. Bence en başından beri Peter hakkında da ayrıntılı bilgiler verilse daha iyi olurdu. Ayrıca yani nasıl bu kadar birbirleriyle iletişimsiz olabilirler ! Sonuçta aynı hocanın tez öğrencileri, ortak laboratuvarı kullanıyorlar ama sadece post-it notları ile iletişime geçiyorlar. Burası biraz gerçek dışı geldi. Ne kadar nefret etsen de konuşursun, akademi seni konuşmaya mecbur eder. Kaldı ki ortak sorumlulukların varken yani öyle trip atarak iş yürümez. Sonuç olarak bence Peter daha detaylı yazılabilirdi ve ikisi arasındaki o iletişimsizlik bana hiç geçmedi.
Sonuç kısmı beni mutlu etti. Grimes hakettiğini buldu. Sadece Alice’in bunu daha önce görmesini ve zaten bu planla Kral Yama’nın karşısına çıkmasını isterdim.
Bu kadar eleştiriye rağmen ben kitabı beğendim. Akıcı ve sürükleyici bir kitaptı. Yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım.