“LÜSYEN”
2026 13. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 00:00
Şair Abdülhak Hamit Tarhan’ ın 4. eşi Lüsyen’e olan aşkının anlatıldığı gerçek bir hayat hikâyesi. Hem Osmanlı’nın çöküş yıllarını, hem Cumhuriyetin kuruluş dönemini de anlatıyor arka planda. Kitabın yazarı Can Dündar’ın usta belgeselciliğini gördüğümüz zengin kaynakçalı bir roman. Dil ve üslup etkileyici. Merak unsuru kitabı elinizden bıraktırmıyor. Siyah beyaz fotoğraflarla zenginleştirilmiş olması da iyi destekliyor okunanı. Ve yer yer alınmış orijinal mektuplar da mevcut. Metinlerin arasına Abdülhak Hamit’in şiirlerinin serpiştirilmiş olması da ayrı bir güzellik katmış. Şiirlerin orijinal Osmanlı Türkçesinden çevrilip günümüz Türkçesiyle yazılmış olması, anlamı kolaylaştırıyor. Ayrıca cümle içinde geçen yabancı kelimelerin anlamlarının kitabın sonunda değil de aynı sayfada verilmesi, okumayı hızlandırıyor. Bir dönemin şair-i azamı, ‘Makber’ yazarımız Abdülhak Hamit Tarhan’ın çocukluğundan başlayan hareketli yaşamını anlatıyor. Abdülhak Hamit ne sıkıntılar yaşamış, o kadar kitap ne zorluklarla yazılmış bu kitabı okuyunca anlıyorsunuz. İlk eşi Fatma Hanım’ın ölümü üzerine ünlü ‘Makber’ şiirini yazan bir şair kendisi. Hem Cumhuriyet hem de Osmanlı dönemini görmüş ve bu dönemlerde oldukça iyi bir yaşam sürmüş olan şair, belli bir yaştan sonra kendisinden çok genç bir kız olan Lüsyen’i görür ve ona aşık olur. Aralarındaki büyük yaş farkına rağmen (60 ve 18) birbirlerine olan sevgileri gittikçe artan bu iki insanın yaşamlarına o dönemin ünlü kişileri de şahitlik eder. Atatürk’ün dans ettiği, Tevfik Fikret’in edebiyat dersi verdiği, İnönü’nün evlerinde satranç oynadığı, Nazım Hikmet’in sofralarında yemek yediği, O Lüsyen’i tanıma fırsatı buluyorsunuz. Bu belgesel tadındaki kitapta başka kimler yok ki; Mehmet Akif’ten Victor Hugo’ya, Damat Ferid’den Oscar Wilde’a, Yahya Kemal’den Hindenburg’a, Necip Fazıl’dan Karındeşen Jack’e, Abdülmecid’den Namık Kemal’e, Sultan Reşad’dan Talat Paşa’ya geçen asrın en ünlü portrelerin hepsi mevcut kitapta. Ve onların arasında, bir çağ yangınının tam ortasında yaşanmış bir hikâye. Bu kitabı okumaya fırsat verin. Son olarak kitaptan (şairimizi anlatan) bir alıntı: ‘Bizde ilk Avrupai edebiyat onunla başlar. Eğer Hamit yetişmeseydi, modern edebiyatta en az bir asır daha geri kalacaktık.’
Biyografi Edebiyat Roman
LüsyenCan Dündar · Can Yayınları · 20151,459 okunma
3 +1'leme
3.134 Gösterim
18 ve 60 yaş bilmiyorum. Yani yanlış. Üstelik ilk eşi Fatma hanıma da çok aşıktı güya.
Okunacaklar listesine eklendi. Spoiler vermeden çok güzel anlatmışsınız Funda Hanım. Keyifli okumalar diliyorum. 🙏
Funda Usta
Rica ederim, oldukça etkileyici, bir aşkın tarihle harmanlanmış şekilde anlatıldığı bir roman. Keyifle okuyun siz de✨📖