·400 syf.····Okunma: 30 Nisan 2026 23:27 harikaydııııı!!!
kitabı çok sevdim, distopya hayranı olarak okuduğum en güzel distopyalardandıı!! şimdi size yorumumdan bahsedeyiiim:
Kısaca konusu: dünya sular altında kalıyor ve beş farklı genç kayıp bir limana ulaşmaya çalışıyor.
Öncelikle ben dünya inşasından bahsetmek istiyorum,
O NEYDİ ÖYLE YA???
yazar bize öyle güzel bir dünya yaratmış ki gerçeklikten kaçmak için bir numaralı tavsiyemdir. Tarihinden efsanelerine, yemek kültüründen konuşma tarzlarına kadar her şey düşünülmüş. Buna bayıldım!! Bir distopya da olması gereken en önemli şeyde güzel bir dünya inşasıdır ve yazar bize bunu sağlamış.
Sadece bu konuyla ilgili eleştireceğim şey, daha ilk sayfalardan dünyanın hemen anlatılması. Yani işte bu böyledir, şu şöyledir gibi bir durum olunca biraz kafam karıştı. Ben biraz daha dünyayı yavaş yavaş, karakterle birlikte okurken öğrenmeyi daha çok seviyorum. Fakat sıkıntı değil, başlarını dikkatli okursanız sistemi hemen kavrarsınız.
Sonrasında bir diğer sevdiğim şey karakterlerdi,
kişilik tarzları günlük hayatta pek arkadaş olacağım tipler değil açıkçası ama yazılış tarzları o kadar iyiydi ki. Hepsi farklı farklı karakterler ve hepsinin de iyi yazılmış bir backstory'si vardı. Karakterleri sevmeseniz bile hepsinin motivasyonunu bir nokta da anlayabiliyorsunuz.
Bu arada anlatım türü 3. kişi ağzından ve bu bence kitaba çok yakışmış. Yine de her bölüm farklı bir karakterin gözünden, zihninden okuyoruz. Bu da bence çok iyi bir tercih olmuş, her karakteri iyice tanıyabiliyoruz.
Hepsi farklı yerlerde ve farklı şartlarda yetişmiş ve bunun getirdiği o "farklılığı" hissediyorsunuz. Hepsinin amacı, motivasyonu, inançları farklı. Ve ben klişelerden uzak karakter okumayı çok severim. Daha önce karşılaşmadığınız tipten kişiler burada var.
İsimleri bile kişiliklerine göre seçilmiş, daha ne olsuuun??
Benim favori karakterlerim Dante ve Hodbin oldu. Tabii birde Otto var. (Hodbin'i başlarda sevmedim ama sonra favorim oldu hsbnashak)
Hepsinin kusurlu yanları var, zayıflıkları ve biraz çömezlikleri. Bu yüzden ilerleyen kitaplarda hepsinden güzel bir karakter gelişimi okuyacağımızı düşünüyorum.
Bir diğer beğendiğim, anlatım tarzı:
Övgü'nün dili o kadar muhteşemdi ki, her cümleyi alıntılayasım geliyordu. Normalde kitaplarda fiziksel olarak alıntılama pek yapmıyorum ama hainin mührü bunu baya hak ediyordu. Postitlerim tükendi zaten:((
Sade bir dili yok, biraz masalsı ve edebi yönleri var ama bu da yoracak türden değil. Okuduğunuzu anlıyorsunuz, zorlamıyor. Ayrıca yazarında kelime dağarcığı geniş, bu da okuma keyfini arttırdı bende.
Kitapla uyarabileceğim tek kısım küfür ve argo kullanımı. Normalde kitaplarda küfür görmekten pek hoşlanmam ama bu dünyada, bu yokluğun, açlığın ve acımasızlığın olduğu dünya da inanın, küfür o kadar normal geliyor ki. Zaten korsanlar falan olduğu için bence küfür kullanımı gayet normal.
Genel olarak çok sevdim, yazarın ilk kitabı olmasına rağmen sanki yıllardır ustalıkla yazarlık yapıyormuş gibi bir eser ortaya çıkarmış. Daha ilk kitap böyle güzelse devam kitaplarının daha güzel olacağını düşünüyorum. İşte bu yüzden 9 puan verdim, diğer kitaplarla karşılaştırabilmek için.
Yurt dışında olsa nyt listesine gireceğini düşündüğüm bir eser. Kesinlikle daha fazla okunmalı ve abartılmalı. Böyle eserler her zaman ortaya çıkmıyor. Buradan yazarımıza çok teşekkür ediyorum, böyle güzel bir sanat eseri çıkardığı için.
İşte yorumlarım bu kadar, çooook sevdim. Kesinlikle öneriyorum, okumayan kalmasın!!! <3