2026 3951. kitabı
Aleksandar Hemon’un Hayatlarının Kitabı benim için klasik bir roman okuma deneyiminden çok daha fazlası oldu. Bu kitapta kurgu ile gerçek arasındaki çizgi o kadar ince ki, okurken bazen bir hikâye değil de bir insanın kalbinin içini okuyormuşum gibi hissettim. Hemon’un dili oldukça sade ama bir o kadar da derin. Özellikle aile, kayıp, göç ve aidiyet temalarını işlerken kelimeleri özenle seçtiği çok belli. Bazı bölümlerde içim sıkıştı; yazarın yaşadıklarını bilmek, anlatılanları daha da ağır ve gerçek kılıyor. Duygusal anlamda yorucu ama bir o kadar da etkileyici bir kitap. En çok hoşuma giden şey, acının gösterişsiz bir şekilde anlatılması oldu. Abartılı dram yok; tam tersine, sakin ama sarsıcı bir anlatım var. Özellikle aile bağları üzerine yazdığı kısımlar beni çok etkiledi. İnsan kendi hayatını, kendi ailesini düşünmeden edemiyor. Yer yer deneme tadında ilerlemesi bazı okurlar için durağan gelebilir ama ben bu samimiyeti sevdim. Hızlı akan bir olay örgüsünden çok, hissettiren bir metin var karşımızda. Okuduktan sonra bir süre etkisinden çıkamadım. Genel olarak, duygu yoğunluğu yüksek, gerçek hayattan beslenen ve insanın içine dokunan bir kitap arıyorsanız Hayatlarının Kitabı kesinlikle okunmalı. Benim için sessiz ama derin bir iz bıraktı.
Hayatlarımın KitabıAleksandar Hemon · Everest Yayınları · 201826 okunma