2026 44. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 20:58
Selam. Nisan ayı bir diğer okuduğum kitap Ursula K. Le Guin'den “Lavinia” adlı yorumu oldu. Vergilius'un Aeneas'ını, ne tamamlama ne devam ettirme ne de dönüştürme girişimi olarak yazdığını söyleyen L. Guin, 'yan karakterlerin birinden yola çıkılarak düşünsel bir yorum' olarak dile getirmiştir. Hikâyede Lavinia'mızın rehberi, Vergilius'u olarak karşımıza çıkan "şair"in kehanetleri öne çıkar. Gerçek mi hayal mi olduğunu pek de kestiremediğimiz fakat sözlerin gerçekliğinden kuşku duymadığımız çünkü Lavinia'nın kaderi bir bir söylendiği gibi yaşanacaktır. Kral Latinius, hem kızına hem halkına değer veren savaşı değil barışı önemseyen bir kraldır. Fakat pasif bir karaktere sahip olması hem aile içi ilişkilerinde hem krallığını koruma stratejilerinde karar verme yetisinin zayıflığı çoğu zaman kabuğuna çekilmesine neden olur. Kraliçe Amata ise savaşlarda oğullarını kaybetmesinden mütevellit delilik alametleri gösterir öyle ki kendi kızının canını yakacak kadar ileriye gider. Lavinia annesinin esriklerinden ne yazık ki pek çok kez nasiplenir. Akrabası Turnus ile evlenmek istemeyen Lavinia, "uzaklardan gelen bir yabancı ile evleneceksin!" kehaneti ile sevinse de Turnus'un hırsından ve açgözlülüğünden dolayı kral tarafından dahil müdahil edilemeyen bir savaş kapıdadır artık. Hikâyede sadece acıklı ve trajik olaylar değil Lavinia ile Aeneas'ın zor da olsa gerçekleşen mutlu evliliği de yaşadıkları özel anlarda yer alır. L. Guin burada kadınların söz sahibi olduğu, güçlü ve zeki davranışlar sergileyen, zor durumlarda gerektiğinde yön verebilen hem evinde hem mecliste yer alabilen güçlü kadın dayanışmasını da ortaya koyuyor. Çok sevdim. #kitapalıntıları “Şiirimde bir adam soruyor: Yüreğimizdeki bu ateşi yakan tanrılar mı, yoksa her birimiz derin arzularımızı tanrı haline mi getiriyoruz?” Kılavuzumu, Vergilius'umu kaybettim. Sondan sonraki her şeyi, o uçsuz bucaksız, yolu izi olmayan okunaksız dünyanın geri kalanını tek başıma arşınlamam gerekiyor. Turnus'un ölümü Aeneas'ın davasının zaferini garantilemişti, ama insan Aeneas için ölümcül bir yenilgi olmuştu.
Edebiyat Fantastik Mitolojiler Roman
LaviniaUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 2010614 okunma