2026 32. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 00:13
Kitapta İskender’in sadece bir kral değil bunun yanında bilgin bir kişi olduğundan bahsediliyor. Talihinin dışında erdemli bir adam olarak diğer liderlerden ne kadar farklı olduğu anlatılıyor. Onun askeri alandaki başarısını zaten hepimiz biliyoruz. Kitapta ise onun kişiliğinin diğer krallarda olmayan yada nadir bulunan özelliklerinden bahsediliyor. İskender diğer kralların hiçbirinde olmayan bir özelliğe sahipti o da bilgeliğe aşık olmak ve bilge insanlara hayranlık beslemekti. Kesinlikle filozoflara bayılıyordu. Kendisi, Aleksandros olmasaydım Diogenes olurdum demiş. Yani kral olmasaydı felsefeyi arayan bir felsefeci olacağını bize açıklıyor. Kral olmasaydım bile yine de boş durmaz Diogenes’i örnek alırdım diyerek felsefeye ve felsefecilere ne kadar değer verdiğini de gösteriyor. Kitapta Aleksandros‘un savaşçılığının yanında insan sevgisi, yiğitliğinin yanında naiflik, cömertliğinin yanında tutumluluk bulunduğu anlatılıyor. Onun döneminde bir çok sanat eserinin ortaya konulduğunu ve yetenekli adamlarının sanatsal üretim yapma şansına sahip olduğunu görüyoruz. O dönemin şairleri, yazarları, bilginleri oldukça şanslılar. Onun sayesinde ve onun değerlendirmeleri ve destekleriyle bu alanda büyük çalışmalar yapabilmişler.
İskender’in Talihi ve Erdemi ÜzerinePlutarkhos · Pinhan Yayıncılık · 202414 okunma