2026 14. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 21:26
Eşekarısı Fabrikası, 16 yaşına kadar üç cinayet işlemiş ve bunları korkutucu bir zekâyla gizleyebilmiş Frank' in ürkütücü dünyasını kendi ağzından anlatıyor. Daha ilk sayfalarda psikolojisinin normal olmadığını okura hissettiren ve akılalmaz bir şiddet eğiliminde olan Frank' in kendine özgü yöntemleri, totemleri ve ritüelleri var. Yol açtığı felaketleri hiçbir pişmanlık duymadan, gururla anlatıyor ve yaşadığı adanın her noktasına yaptıklarını simgeleyen isimler veriyor. Daha çocuk yaşta birinin zihin dünyasının nasıl bu kadar vahşi olabildiğini anlamaya çalışırken tüm bunları kurnazlıkla gizleyebildiğini görüp daha da irkiliyoruz. Şimdi ve geçmiş arasında mekik dokuyarak ve korkunç sırlar öğrenerek okuduğumuz hikâyenin her detayı okuru dehşete düşürecek nitelikte. İşlediği konu olarak Sineklerin Tanrısı' nı hatırlatıyor. Bazı hassas okurlar için okumaktan pek de zevk alınacak bir kitap olmayabilir. Ama zekice kurgulandığını ve güzel bir ters köşe ile son bulduğunu kabul etmek gerek... İskoç yazar Iain Banks kitabın çıkış noktasını şu şekilde anlatmış: "Frank bir anlamda hepimizi temsil ediyor; aldatılmış, yanlış yola saptırılmış, asla kökü orada olamayan bir meseleye geri dönüp duran, hiçbir sağlam gerekçesi olmadığı halde intikam peşinde koşan ve gerçek anlamda bir bağlantı kuramadığı aşırı ideal şeyler için çırpınan biri... Çocuklara özgü masumiyetin, çoğu insanın hayal ettiği gibi olmadığı- ne şimdi ne de öncesinde- konusuna da dikkat çekmeye çalıştım. Çocuklar da muhtemelen yetişkinler kadar şiddet düşüncesine yatkınlar; sadece bunları koyabilecekleri sofistike bir ahlakî çerçeveleri yok o kadar. Aslında düşünüyorum da, bence yetişkinlerin de yok. " Normal olmayan zihin yapılarını anlatan farklı kitaplar okumayı sevenlere tavsiye edebileceğim nahoş ama #lezzetli1kitap Kitabın baskısı artık yok sanırım, ben bulamadım ve sahaftan alıp okudum.
Eşekarısı FabrikasıIain M. Banks · Koridor Yayınları · 20151,684 okunma