·550 syf.····Okunma: 30 Nisan 2026 23:10 Okuma grubumuzun nisan ayı kitaplarında güçlü kalemiyle Nobel Ödüllü Mario Vargas Llosa’nın Teke Şenliği kitabı vardı. Bir diktatör romanı diyebiliriz.
Öncelikle kitabın; karakterleri, anlatıcı bakış açısı, zamanı, cümleler arası bağlantıları, cümle aralarında verdikleri ve diğer tüm detaylarıyla kurgusuna bayıldım. Biraz uzun anlatmayı tercih ediyorum o yüzden. Dominik Cumhuriyeti’nin kaynaklarını ve insanlarını tüketen, kendisine ve ailesine büyük ayrıcalıklar tanıyan, yaptıkları unutulamayan, kendisi ölse de izleri silinemeyecek Rafael Trujillo yani namıdiğer TEKE’nin acımasız diktatörlüğünü ve acizane davranışlarını muhteşem bir kurguyla anlatmış yazar.
Kitapta olaylar üç tarafın bakış açısıyla ele alınmış. Tekr’nin has adamlarından Agustin Cabral’ın kızı Urania, Teke’nin kendisi ve Teke’ye suikast düzenleyen Dominik Kahramanları’nın ağzından anlatımlar gerçekleşiyor.
Trujillo, 1930-1961 yılları arasında tam 31 yıl iktidarda tek başına kalmış bir devlet başkanıdır. Devletini kendi malıymış ve halkı da kendi şahsi insanlarıymışcasına kendini her şeyin sahibi olarak gören, herkesin özel hayatına kadar tüm hayatlarına vakıf olan bir başkandır. Bildiği zaafları yeri geldiğinde hiç çekinmeden kullanır.
Teke’ye en yakın adam olmak da Agustin Cabral için hiçbir zaman kolay olmamıştır. Teke hayattayken de öldükten sonra da. Kızı Urania, 14 yaşına geldiğinde veda bile etmeden babasını ve ülkesini terk eder. Bu ayrılıktan tam 49 yıl sonra yüzleşmek için geri döner.
Ve tabii ki Teke’nin yaptıklarının yanına kalmamasını isteyen Kahraman bir grup. Teke’ye suikast düzenlerler ve amaçlarına ulaşırlar. Amaçlarına ulaştıktan sonra hayatları hiç kolay olmamıştır. Dominik için bir son ve bir başlangıç vardır artık. Teke yanlısı da birçok insan vardır karşıtı da. Bu son ve başlangıcın nasıl ilerleyeceğini kendileri mi belirleyecekler artık?
““Bir insan eskiden olduğu, şimdi olduğu ya da gelecekte olacağı yerde son; suza dek kalmaz. Bir gün olduğu yere gelmiştir, herhangi bir başka gün artık orada olmayabilir.””