2026 29. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 16:29
"Nasıl kalpazanlık yapacaksın Müdür Bey, bırakmıyorlar ki sana kalpazanlığı yapasın... Bir işin aslı kalp olunca, kalpın da kalpı yapılır mı? Neden kalpazanlık bile yapılamıyor? Çünkü, kalpını yapacağın şeyin aslı kalp olmuş. Kalpın da kalpı yapılır mı?" (Sayfa: 11) Yazarın tipik özelliklerini taşıyan güçlü bir toplumsal hiciv örneklerinden biri. Kitap, kısa öyküler aracılığıyla Türkiye’deki bürokrasi, siyaset, ahlak anlayışı ve toplumsal çelişkileri ironik ve alaycı bir dille eleştiriyor. Aziz Nesin, bu kitapta bireylerin değil sistemin sorunlarını hedef almış. Kalpazanlık Bile Yapılamıyor, başlıklı öyküde bile ironik bir düşünce var. Bir ülkede sahte para basmak gibi bir suçun bile düzgün yapılamaması, aslında o toplumdaki düzensizliğin ve beceriksizliğin bir göstergesi olarak anlatılıyor. Tabii burada Nesin’in amacı suçu yüceltmek değil; tam tersine, toplumsal çürümenin boyutunu göstermek için abartılı bir metafor kullanılmış. Kitap aslında yalnızca belirli bir dönemin Türkiye’sini değil, bozulan her sistemin nasıl absürt hale gelebileceğini anlatıyor. Bu nedenle Nesin’in hicvi hiçbir zaman zaman aşımına uğramıyor; bugün bile okunduğunda güncel hissediliyor. Kitap, mizahın yalnızca güldürmek için değil, toplumu aynada göstermek için kullanılan bir araç olduğunu hatırlatan güçlü bir öykü kitabı. Aziz Nesin, gülünç görünen olayların arkasında yatan toplumsal akılsızlığı ve çarpıklığı ustalıkla ortaya koymuş. Okurken eğlendiriyor, ama sonunda düşündürüyor hatta biraz da rahatsız ediyor yani karakteristik bir eser. İyi okumalar.
Kalpazanlık Bile YapılamıyorAziz Nesin · Adam Yayınları · 1998252 okunma