2026 11. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 14:58
İsmini sıkça duydum, sayısız kez bundan sonra onu okuyacağım demelerimle ancak şimdi şans verebildiğim o kitapla karşınızdayım işte. Nasıl başlamam gerekir, bilemiyorum ama aynı zamanda susmamam da gerek. Çok çarpıcı bir hikayeydi. O kadar derin ve katmanlı konular içeriyor ki bir kez içine girdiniz mi her bir konuya dalıp adeta sınırı olmayan bir sorgulamaya giriyorsunuz. Maya Duran ve Maximilian Wagner... Birbirlerinin hayatında hiç ummadıkları kadar etkili olan iki karakter. Karakterlerin değişimine, hayatlarına katman katman şahit oluyoruz. Hikâye, İstanbul Üniversitesi’nde çalışan Maya’nın, Amerika’dan gelen Alman kökenli yaşlı bir profesöre rehberlik etmesiyle başlıyor. Başta sıradan gibi görünen bu görev, zamanla Maximilian’ın geçmişine ve 2. Dünya Savaşı’na uzanan çok daha derin ve sarsıcı bir hikâyeye dönüşüyor. Maya Duran normal görünen hayatına Maximilian girdikten sonra hem kendi iç dünyasını hem de insanlık tarihinin karanlık taraflarını keşfetmeye başlıyor. Bir yandan kimliğimizi, gerçek benliğimizi öğreniyor bir yandan da üzerine toprak atılan tarihi olayları gün yüzüne çıkarıyoruz. Maximilian Wagner ise yaşanmışlıklarının olduğu, kendisi için trajik bir öneme sahip olan bu şehri, İstanbul'u uzun bir süre sonra tekrar ziyaret ediyor ve bu ziyaret, geçmişte yarım kalmış bir hikâyenin izini sürmesine neden oluyor. Livaneli bu kitapta hem aşkın ne kadar acı ve keder dolu olabileceğini hem de 2. Dünya Savaşı'nın etkilerini ve Yahudi soykırımının trajik sonuçlarını bize oldukça akıcı ve sade bir dille gösteriyor. İlk kez Livaneli okudum ama insana milliyetle, kökenle değil de insan olarak bakan bu değerli yazardan başka kitaplar da okumak isterim.
SerenadZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 2021163,8bin okunma