Émile Durkheim’in İntihar (1897) adlı eseri, sosyolojinin bir bilim olarak doğuşunu müjdelerken, insan varoluşunun toplumsal dokusunu ve bu dokuyu şekillendiren iktidar ilişkilerini felsefi bir mercek altına alır. Durkheim, intiharı bireysel bir trajediden toplumsal bir olguya dönüştürerek modernitenin yalnızlık, anomi ve kolektif anlam krizini sorgular. Ancak bu sorgulama, Michel Foucault’nun biyopolitika ve disiplin toplumu kavramlarıyla kesiştiğinde, intihar yalnızca toplumsal bağların bir yansıması olmaktan çıkıp iktidarın yaşam üzerindeki egemenliğinin bir aynasına dönüşür. Bu yazı, Durkheim’in intihar teorisini Foucault’nun iktidar analizleriyle birleştirerek, intiharın felsefi derinliğini ve modern toplumdaki varoluşsal boyutlarını ele alacak; nihayetinde, Foucault’nun “İktidar, yaşamı nasıl yönetir?” sorusunu Heidegger’den Levinas’a uzanan bir ontolojik sorgulamayla yanıtlamaya çalışacaktır.
Durkheim’in İntihar Teorisi: Toplum ve Varoluşun Kırılgan Dengesi
Durkheim, intiharı bireysel psikolojinin dar çerçevesinden kurtararak toplumsal gerçekliğin bir göstergesi olarak tanımlar. Ona göre, intihar oranları, bireyin öznel eğilimlerinden ziyade kolektif bilincin ve toplumsal yapının bir ürünüdür. Dört intihar türü—bencil, özgeci, anomitik ve kaderci—bu yapının farklı yüzlerini açığa vurur. Bencil intihar, bireyin topluma entegrasyonunun zayıflığıyla; özgeci intihar, aşırı bağlılıkla; anomitik intihar, normların çözülmesiyle; kaderci intihar ise aşırı düzenin baskısıyla ilişkilidir. Bu sınıflandırma, yalnızca sosyolojik bir analiz değil, aynı zamanda insan varoluşunun toplumla olan diyalektik gerilimini felsefi bir düzlemde ortaya koyar.
Durkheim’in kolektif bilinç kavramı, bireyin özerk bir özne olmaktan çok, toplumsal bir varlık olarak anlam kazandığını ima eder. Bu, Hegel’in “etik yaşam” (Sittlichkeit) anlayışına yakındır: Birey, ancak topluluk içinde kendini realize eder; fakat bu realizasyon, özgürlüğün toplumsallıkla sınırlandırılmasını gerektirir. İntihar, bu sınırların aşındığı veya aşırı katılaştığı anlarda belirir—varoluş, toplumsal bağların ne yokluğuyla ne de mutlak hegemonyasıyla sürdürülebilir. Burada Durkheim, modernitenin bireycilik ve dayanışma arasındaki paradoksunu felsefi bir mesele olarak önümüze serer: İnsan, yalnızlıkla özgürleşir mi, yoksa bağlarla mı var olur?
İktidarın Gölgesinde İntihar: Foucault ile Bir Diyalog
Durkheim’in teorisi, iktidar kavramını açıkça tematize etmese de, toplumsal normlar ve düzen üzerine vurgusu, Foucault’nun biyopolitika ve disiplin toplumu analizleriyle derin bir rezonans taşır. Foucault, modern iktidarın, bireylerin yaşamını ve bedenini doğrudan yönetmeye yöneldiğini savunur; bu, klasik egemenlikten (öldürme hakkı) biyopolitik bir rejime (yaşatma ve kontrol etme hakkı) geçişi ifade eder. Durkheim’in kaderci intiharı, bu bağlamda, biyopolitik denetimin aşırıya kaçtığı bir uç nokta olarak okunabilir: İktidar, bireyin yaşamını öyle bir kuşatır ki, intihar, bu kuşatmadan kurtuluşun tek ontolojik jesti haline gelir.
Anomitik intihar ise, Foucault’nun neoliberal toplumdaki öz-denetim ve “girişimci özne” kavrayışıyla kesişir. Modern birey, normların yokluğunda değil, normların belirsizliği ve piyasanın görünmez baskısı altında anomiye sürüklenir. İktidar burada, açık bir otorite olarak değil, bireyin kendi kendine uyguladığı bir disiplin mekanizması olarak işler—Foucault’nun “pastoral iktidar” dediği şeyin seküler bir yansımasıdır bu. Özgeci intihar ise, disiplin toplumunun kolektif bir ideale boyun eğme talebini yansıtır; birey, iktidarın bir “dava” ya da “kutsal” adına kendisini ele geçirmesine izin verir.
Bu karşılaşma, Durkheim’in pozitivist metodolojisini Foucault’nun eleştirel ontolojisiyle zenginleştirir. Durkheim, intiharı toplumsal olguların “şeyler” (choses) olarak nesnel analizine dayandırırken, Foucault bu olguların iktidar ilişkilerinin tarihsel kurguları olduğunu savunur. İkisi arasındaki gerilim, intiharın hem bir istatistiksel gerçeklik hem de bir felsefi problem olarak ikili doğasını açığa vurur: İntihar, toplumsal bağların çözülmesi midir, yoksa iktidarın yaşam üzerindeki egemenliğine bir başkaldırı mıdır?
İntihar ve İktidarın Ontolojik Boyutu
İntiharı iktidar perspektifinden ele almak, bizi varoluşun özüne dair daha derin bir sorgulamaya götürür. Durkheim’in teorisi, bireyin toplum olmadan var olamayacağını ima ederken, Foucault, bu varoluşun iktidarın mikro ve makro stratejileriyle şekillendiğini gösterir. Ancak bu iki düşünürün kesişiminde, Heidegger’in “varlık” (Dasein) kavrayışı belirir: İnsan, dünyaya “atılmış” (Geworfenheit) bir varlıktır ve bu atılmışlık, hem toplumsal bağlarla hem de iktidar ilişkileriyle tanımlanır. İntihar, bu atılmışlığa bir yanıt olarak düşünülebilir—varlığın kendi sonluluğunu seçmesi, Heidegger’in “ölüme-doğru-varlık” (Sein-zum-Tode) kavramını somutlaştırır.
Öte yandan, Levinas’ın etik felsefesi, intiharı iktidar ve toplum bağlamında yeniden yorumlamaya olanak tanır. Levinas’a göre, insan varoluşu, “öteki” ile ilişkide anlam kazanır; bu ilişki, iktidarın değil, sorumluluğun temelindedir. Durkheim’in bencil intiharını Levinas üzerinden okuduğumuzda, bireyin topluma entegrasyonunun zayıflığı, yalnızca bir sosyolojik eksiklik değil, aynı zamanda ötekiyle bağın koptuğu bir etik krizdir. İktidar, bu bağı ya aşırı düzenleyerek (kaderci intihar) ya da çözerek (anomitik intihar) yok eder; intihar ise, bu yok oluşa karşı trajik bir tanıklık olur.
Modern Toplumda İntihar ve İktidarın Yeni Biçimleri
Günümüzün dijital ve küreselleşmiş dünyasında, Durkheim’in intihar türleri, Foucault’nun iktidar analizleriyle daha da karmaşıklaşır. Bencil intihar, sosyal medyanın sahte bağlantılarıyla derinleşir; birey, sanal bir “topluluk” içinde bile ötekiyle gerçek bir karşılaşmadan yoksundur. Anomitik intihar, neoliberalizmin esnek çalışma rejimleri ve sürekli öz-performans talebiyle yaygınlaşır—iktidar, bireyi normlarla değil, normların kaotik yokluğuyla yönetir. Özgeci intihar, popülist hareketlerin veya radikal ideolojilerin bireyi bir “üstün dava” adına mobilize ettiği durumlarda yeniden doğar. Kaderci intihar ise, teknolojik gözetim toplumlarının (big data, algoritmalar) birey üzerinde kurduğu totaliter kontrolle yankılanır.
Bu bağlamda, Foucault’nun biyopolitik toplum kavrayışı, intiharın modern iktidar pratikleriyle ilişkisini aydınlatır. Devletler ve kurumlar, intiharı bir “kamu sağlığı sorunu” olarak ele alarak yaşamı yönetme projesini sürdürür; ancak bu proje, intiharın toplumsal ve iktidari köklerini gizler. Durkheim’in “toplumun hastalığı” olarak intihar tanımı, Foucault’nun “iktidarın yaşam üzerindeki hegemonyası” ile birleştiğinde, modern insanın çifte bir sıkışmışlığını ortaya koyar: Hem toplumun bağlarından yoksun kalmak hem de iktidarın bağlarıyla boğulmak.
Foucault’nun Sorusu: “İktidar, Yaşamı Nasıl Yönetir?”
Makalenin başında Foucault’nun “İktidar, yaşamı nasıl yönetir?” sorusunu bir rehber olarak aldık; şimdi bu soruyu, Durkheim ve felsefi bir ontolojiyle derinleştirerek yanıtlamaya çalışalım. Foucault’ya göre, modern iktidar, yaşamı doğrudan bir nesne haline getirir—bireylerin doğumu, ölümü, sağlığı ve üretkenliği, biyopolitik stratejilerin konusu olur. Ancak bu yönetim, yalnızca bir kontrol mekanizması değildir; aynı zamanda yaşamın kendisini bir anlam alanına dönüştürme iddiasıdır. İktidar, bireye “yaşa” derken, bu yaşamı kendi normatif çerçevesine hapseder.
Durkheim’in intihar teorisi, bu çerçevenin çöktüğü veya aşırı katılaştığı anları işaret eder. İntihar, Foucault’nun biyopolitik rejiminde bir arıza, bir kesinti olarak belirir: İktidarın “yaşatma” vaadine karşı bireyin kendi ölümünü seçmesi, bu rejimin sınırlarını zorlar. Ancak bu zorlama, bir özgürlük jesti midir, yoksa iktidarın nihai zaferi mi? Heidegger’in perspektifinden bakarsak, intihar, varlığın kendi sonluluğunu üstlenmesiyle otantik bir an olabilir—iktidardan bağımsız bir “kendi-olma” (Ereignis) deneyimi. Levinas ise tersini söyler: İntihar, ötekiyle bağın kopmasıdır; dolayısıyla, iktidarın bireyi yalnızlığa mahkûm ettiği bir yenilgidir.
Foucault’nun sorusu, burada bir yanıt bulmaktan çok, yeni bir soru doğurur: Eğer iktidar yaşamı yönetiyorsa, bireyin ölümü seçmesi, bu yönetime bir son mu verir, yoksa onun gizli bir tamamlayıcısı mıdır? Durkheim’in kaderci intiharı, bu ikilemi somutlaştırır: Birey, iktidarın aşırı denetiminden kaçmak için intiharı seçer, fakat bu seçim, iktidarın bireyi çaresizliğe sürükleme gücünü teyit eder. Anomitik intiharda ise, iktidarın normları çözmesi, bireyi bir anlam boşluğuna terk eder—yaşam, yönetilmediği için değil, yönetilemediği için sona erer. İktidar, bu anlamda, hem varlığıyla hem yokluğuyla yaşamı şekillendirir; intihar ise, bu şekillendirmenin trajik bir gölgesi olarak kalır.
Sonuç: İntihar, İktidar ve Varoluşun Uçurumu
Durkheim’in İntihar kitabı, insan varoluşunu toplumsal bağların kırılganlığı üzerinden okurken, Foucault’nun iktidar analizi, bu bağların nasıl bir yönetim rejiminin ürünü olduğunu sorar. İkisi birleştiğinde, intihar, yalnızca bir sosyolojik olgu veya biyopolitik bir sapma olmaktan çıkar; varoluşun özüne dair bir felsefi mesele haline gelir. İntihar, toplumun bireyi yaşatamamasının bir göstergesiyse, aynı zamanda iktidarın yaşamı yönetme iddiasının sınırlarını da çizer. Ancak bu sınır, bir özgürlük ufku mu sunar, yoksa bir ontolojik kapanış mıdır?
Foucault’nun “İktidar, yaşamı nasıl yönetir?” sorusu, nihayetinde, yanıtlanmaktan çok, düşünülmesi gereken bir uçurumdur. İktidar, yaşamı normlarla, disiplinle ve biyopolitik araçlarla yönetirken, intihar bu yönetimin hem bir başarısızlığı hem de gizli bir zaferidir. Durkheim’in kolektif bilinç arayışı ile Foucault’nun eleştirel ontolojisi arasında, insan varoluşu bir ikilemle karşı karşıya kalır: Toplumla ve iktidarla mı var oluruz, yoksa onlardan kaçarak mı? İntihar, bu sorunun sessiz bir çığlığıdır—ne tam bir yanıt, ne de tam bir reddiye.