Marquis De Sade
Bazen hepimizin içindeki o karanlık tarafı merak ediyorum... Toplumun bize zorla giydirdiği o 'iyi insan' gömleğini çıkarsak geriye ne kalır? Bugün tarihin en lanetli, en sansürlenmiş ama belki de en dürüst adamından bahsetmek istiyorum: Marquis de Sade. Hani şu 'sadizm' kelimesine adını veren, hayatının yarısını hapishanelerde ve tımarhanelerde geçiren meşhur Fransız aristokrat. Çoğu insan onu sadece skandallarıyla bilir ama asıl tehlikeli olan eylemleri değil, o keskin zihniydi. Sade’in felsefesi aslında tokat gibi bir gerçeğe dayanıyor: Doğa acımasızdır ve biz de onun bir parçasıyız. Ona göre ahlak, din, iyilik... Bunların hepsi zayıfları kontrol etmek için uydurulmuş zincirler. Gerçek özgürlük, en karanlık arzularımızı kabul etmekten geçiyor.Şu sözü beni hep çok düşündürmüştür: "Doğa beni böyle yarattı, kendi doğama aykırı davranmam bir cinayet olurdu."Adam resmen diyor ki; içgüdülerini bastırma, çünkü sen busun. İyilik dediğin şey sadece bir illüzyon. Şimdi dürüst olalım... Sade gerçekten sadece bir sapkın mıydı? Yoksa hepimizin içinde sakladığı o bencil, vahşi ve hazcı doğayı yüzümüze hiç çekinmeden vurduğu için mi bu kadar tehlikeli bulundu? Biz mi çok ahlaklıyız, yoksa sadece toplumdan dışlanmaktan mı korkuyoruz? Siz ne düşünüyorsunuz? İnsan doğası özünde iyi midir, yoksa Sade haklı mı? Yorumlarda tartışalım, fikirlerinizi gerçekten merak ediyorum! #marquisdesade #felsefe #psikoloji #karanlık #insandoğası #ahlak #özgürlük #sadizm #düşünce #edebiyat #farkındalık #sorgulama #filozof #gününkaresi