2026 66. kitabı
Bir Mimar Sinan romanı. Yazarın yoğun bir araştırma sonucunda yazdığı bir kitap olmuş yine. Tekvinle konu olarak birbirinden bağımsız olsa da o kitaptaki iki kahraman bu hikayede de birlikte hareket ediyorlar. Sanatı, mimariyi ve tarihi aynı kitap içerisinde güzel bir kurgu içerisinde bizlere sunuyor yazar. Yerli Dan Brown lakabını fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Langdon serisi gibi bir seri olarak devam etmesini isterim. Üç semavi din ile ilgili bir çok bilgi içeren, Mimar Sinan hakkında bildiğimiz bilgileri sorgulatan ve onun eserleriyle ilgili kapsamlı içeriklerden oluşan bir kitap. Yazarı eleştireceğim bir nokta, kitapta çok az da olsa ırkçı söylemlerde (zenci) bulunmuş olması. Çok yoğun bir emek harcadığı ve araştırma yaptığını kitap boyunca gördüm. Kitap 2035 yılı İstanbulunda yaşanan bir kurgu. Pandeminin yeniden hortladığı, İstanbul’un büyük bir deprem yaşadığı ve bu depremden sonra yurt dışından gelen tarihi eserleri korumak, bulunduğu yerden kaldırıp daha “güvenli” yerlere taşımak isteyen bir kuruluşun asıl amacının çok farklı olduğundan bahsediyor. Olaylar ne kadar İstanbul’da geçse de içerisinde Vatikan da dahil olmak üzere bir çok ülkenin dahil olduğu olaylar örgüsüyle devam ediyor. İstanbul ikinci bir kurtuluş savaşı mücadelesi veriyor işgal güçlerine karşı. Bu mücadeleye ilk romanın kahramanı Kenan Ruzly de bir süre sonra dahil oluyor. Çözülmesi gereken bir şifreye ve durdurulması gereken işgalci bir donanma kuvvetine karşı yoğun verilen mücadeleyi anlatan kitabı elimden düşürmeden okudum. Bir yerde bir işgal varsa mutlaka ihanet de olacaktır. Kenan ve arkadaşlarının işi hiç kolay olmadı kitap boyunca.
GizlenenArif Ergin · İthaki Yayınları · 2025485 okunma