2026 22. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 23:50
Selim Nüzhet Gerçek , bizi Gazanfer Paşa’nın radikal ve oldukça heyecanlı kararı ile baş başa bırakmış. Yerimize bir başkasının geçmesi ihtimali. Dönemin o yorucu ve herkesin birbirini gözetlediği hafiye atmosferinde, bir dublör aracılığıyla var olmama lüksünü arayan Paşa’nın hikayesi, aslında günümüz insanın görünmezlik arzusuna atılmış zamansız bir çentik gibi. Ahmet Şevki Efendi fiziksel bir benzerlik ile beraber Paşa’nın vicdanını ve güvenliğini teslim ettiği bir kara delik. Gerçek, polisiye bir kurgunun çok ötesinde, kimliğin ne kadar kırılgan ve taklit edilebilir olduğunu gösteriyor. Katilin kim olduğundan ziyade, gerçek olanın kim olduğu olayı beni daha çok meraklandırdı. Eğer kendi hayatımızın provasını bir başkasına yaptırabiliyorsak, asıl ölen kim? Eser, o eski ve puslu İstanbul dekorunda, ruhun sahteliğine dair oldukça karanlık ve cesur bir hikaye sunmuş. Klasik bir polisiye okuduğumu sanırken, kendimi bir kimlik krizinin tam ortasında buldum. Bir insanın yerini doldurmak sadece dış görünüşle mümkün müdür, yoksa ruhun da bir kopyası çekilebilir mi?
Gazanfer Paşa'nın Bir İkincisiSelim Nüzhet Gerçek · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2026111 okunma