Puan vermedi·151 syf.··Beğendi
···Okunma: 03 Mayıs 2026 14:54 Sigmund Freud üzerine okumalar ve araştırmalar yaparken yollarım Wilhelm Reich ve dolayısıyla Dinle Küçük Adam ile kesişti. Yazarın düşünce dünyasını, özellikle de "Orgon enerjisi" gibi kendi döneminin bilim ve anlamlandırma sınırları içinde oldukça tartışmalı olan kavramlarını kitaptan önce okumuş olmam, bende ister istemez bir ön yargı oluşturmuştu. Ancak sayfaları çevirmeye başlarken bu ön yargılarımı bir kenara bırakmaya gayret ettim.
Kitabın içine girdikçe ağır veya ağdalı bir dilden ziyade; öfke, hayal kırıklığı ve tutkuyla harmanlanmış, son derece doğrudan ve sarsıcı bir dille karşılaştım. Eser, temelde çok ciddi ve köklü bir sistem eleştirisi sunuyor. Ancak Reich, bu eleştiriyi sadece dışarıdaki diktatörlere veya kurumlara yöneltmekle kalmıyor; sorunun kaynağını "küçük adam"ın kendi zihninde inşa ettiği o görünmez hapishanelerde arıyor. Yazarın, insanın kendi kendini nasıl köleleştirdiğine dair yaptığı bu çıkarımlar son derece yerinde ve sarsıcıydı.
Metin, kendi içinde sağlam bir tutarlılıkla ilerliyor ve yazar tezlerini çarpıcı hayat gözlemleriyle destekliyor. Fakat kitabın alt metnini tam anlamıyla kavrayabilmek için Reich’ın o fırtınalı hayat öyküsünü bilmek şart. Bunu bildiğinizde, metnin aynı zamanda net bir apologya niteliği taşıdığını çok net görebiliyorsunuz. Yazarın ani duygu patlamaları, sert çıkışları ve kendini açıklama/savunma çabası, bu eseri salt bir sosyolojik analiz olmaktan çıkarıp, anlaşılmamış ve haksızlığa uğradığını düşünen bir aydının samimi feryadı haline getiriyor.
Hem psikolojiye hem de toplum eleştirisine ilgi duyanların, yazarın çalkantılı hayatını da göz önünde bulundurarak mutlaka okuması gereken bir eser.