·592 syf.····Okunma: 03 Mayıs 2026 15:14 Sofie’nin Dünyası bitti; benim için uzun, bilgilendirici ve güzel bir yolculuk oldu. Kitabın her bölümünde yeni şeyler öğrendim. Bu öğrenme süreci gerçekten çok keyifliydi. Yazar, bu felsefe kursuna biraz gizem katarak okuma sürecini daha meraklı sürdürmemize vesile oldu.
Zaten kitabın amacı da bu; bizi bir felsefe kursuna dahil etmek, filozofları tanımak, onların neden böyle düşündüğünü veya düşüncelerini daha iyi anlamamızı sağlamak... Her bölüm farklı filozoflarla karşılaşmak, birbirlerinden farklı olmalarına rağmen düşüncelerinin temelini öğretti. Bu da bizim sorgulayıcı ve eleştirel bir bakış kazanmamıza sebep oluyor.
Kitabın en sonunda, 15 yaşında bir kıza felsefeyi anlatacak bir kitap bulamadığı için yazarın böyle bir eser ortaya çıkardığı geçiyor. Konunun romanlaştırılarak okuyucuya sunulması, saf bilginin sıkıcılığından kurtulup gizem ve merakla okumamızı sağlıyor.
Kitaba 10 üzerinden 9 puan vermemin sebebi ise yazarın felsefe tarihindeki eksik tutumu. Kitap, felsefeyi her ne kadar başarılı bir şekilde anlatsa da Avrupa karanlık çağını yaşarken, Doğu’nun "Altın Çağı"nı ve aydınlık dönemini yaşadığını göz ardı etmiş. İslam felsefesinin ortaya çıkışı, gelişimi ve dünya düşünce tarihine etkilerine maalesef hiç girilmemiş. Hikâyenin sadece Batılı bir gözle anlatılması açıkçası canımı sıktı; çünkü İslam felsefesinin de bu süreçte ne kadar büyük yollar kat ettiğini ve Batı düşüncesini dahi nasıl etkilediğini biliyoruz.