·120 syf.····Okunma: 03 Mayıs 2026 15:51 Ben ne okudum,izledim tam olarak ?
Bu cümleyi genelde kötü,beğenmediğimiz kitap veya filmler için kullanırız ya hani. Bu sefer öyle değil. Gelin anlatayım.
Hani tek mekanda geçen ve film boyu içerisindeki oyuncuların duygu değişimiyle sizin de bunaldığınız terlediğiniz heyecanlandığınız,meraklandığınız filmler olur ya. Sanki öyle bir filmden çıkmış gibiyim şu an.İlk sayfadan son sayfasına kadar,artık ömrünün son demlerinde olan ve sadece kendince öğrenmesi gereken tek bir gerçek kalmış ihtiyar bir General’in o gerçeğinin peşinde koşuyorsunuz onunla birlikte. Ve bunu fiziksel bir arayışla değil,bir şatonun genişçe bir odasında mumların sonuna kadar yandığı loş bir ışıkta,41 yıllık hesapların tek tek açıldığı ve sırayla kapatıldığı bir akşam yemeğinde yapıyorsunuz.Generalin 75 yıllık ömrünün bir nevi özetiyle birlikte,hayata,dostluğa,aşka,güvene,ihanete,sadakate,gençliğe,olgunluğa ve nihayet yaşlılığa dair o kadar güzel cümleler okuyorsunuz ki,ve bu cümleler o merak ettiğiniz sır perdesinin içine o kadar güzel yedirilmiş ki. Hem o gerilimi tavan noktada hissederken hem de edebi olarak ve hayata dair büyülenip,bi yandan derin bi sorgulamaya giriyorsunuz. Bazı yerlerdeki cümlelerin vuruculuğundan dolayı kitaptan kafamı kaldırıp nefeslendiğim yerler bile oldu mesela. Belki şahsi olarak bendeki bir noktaya da dokunmuş olabilir bilemiyorum.Kısacası belli bir sayfadan sonra nerdeyse her cümlesinin bir alıntı değerinde olması,bana o duyguları hep zirvede yaşatabilmesi,ve kitabı asla elimden bırakamamamdan dolayı unutamayacağım eserler arasına girmiş bulunuyor. Okuyun okutturun ve herkese önerin. Keyifli okumalar diliyor ve izninizle kitaptan çok sevdiğim bir kesiti de buraya iliştiriyorum.
“İnsan katlanmak zorundadır,işin bütün sırrı budur. Kendi karakterine,kendi tabiatına katlanmak zorundadır; çünkü ne tecrübe ne de kendi eksikliklerine,şahsi menfaatlerine ve açgözlülüğüne dair içgörü bir şey değiştirir. Arzularımızın dünyada tam bir yankısı olmayışına katlanmak zorundayız.Sevdiklerimizin bizi sevmemesine ya da umduğumuz gibi sevmemesine katlanmak zorundayız. İnsan ihanete,sadakatsizliğe katlanmak zorunda…”