Psikiyatrist ve yazar Engin Geçtan’ın 1983 yılında kaleme aldığı İnsan Olmak, aradan geçen onca yıla rağmen Türkiye’de "kendini tanıma" denince akla gelen ilk ve en etkili eserlerden biri olma özelliğini korur. Kitap, yalnızca bir psikoloji metni değil, aynı zamanda bireyin kendi iç dünyasına yaptığı derin ve sarsıcı bir yolculuk rehberidir. Geçtan, akademik birikimini sade ve akıcı bir dille harmanlayarak, karmaşık ruhsal süreçleri her kesimden okurun anlayabileceği bir zemine oturtur.
Eserin temel odağı, modern insanın kendi doğasına yabancılaşması ve bu yabancılaşmanın getirdiği ruhsal sancılardır. Geçtan, bireyin çocukluktan itibaren toplumsal kalıplar ve aile beklentileriyle nasıl şekillendiğini, bu süreçte "öz" varlığından nasıl uzaklaştığını titizlikle inceler. Kitapta ele alınan yetersizlik duygusu, kaygı, yalnızlık ve sorumluluktan kaçış gibi temalar, okuyucunun kendi hayatındaki düğümleri fark etmesini sağlayan bir ayna görevi görür.
Kendini Gerçekleştirme ve Toplum
Geçtan’a göre insan olabilmek, sadece biyolojik bir süreç değil, etik ve psikolojik bir olgunlaşma çabasıdır. Yazar, insanın "başkaları ne der?" hapishanesinden kurtulup kendi iç sesini duyabilmesinin önemini vurgular. Toplumun bireye dayattığı roller ile bireyin gerçek arzuları arasındaki çatışma, eserin en güçlü damarlarından biridir. Bu noktada kitap, okuru suçluluk duygularıyla yüzleşmeye ve bu duyguların kaynağını sorgulamaya davet eder.
Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri de, yazarın Batılı psikoloji ekollerini Anadolu kültürüyle sentezleme yeteneğidir. Geçtan, evrensel psikolojik kuramları anlatırken bizim coğrafyamıza özgü aile yapılarını, dayanışma biçimlerini ve baskı mekanizmalarını da göz ardı etmez. Bu yerellik, kitabın okur üzerindeki etkisini artırarak anlatılanları teorik birer bilgi olmaktan çıkarıp yaşamsal birer deneyime dönüştürür.
Sonuç olarak İnsan Olmak, okuyucusuna reçeteler sunan bir kişisel gelişim kitabı değil, sorular sorduran bir başucu eseridir. Engin Geçtan, insanın kusurlarıyla, korkularıyla ve zayıflıklarıyla barışmasının "insan olma" yolundaki ilk adım olduğunu hatırlatır. Kitabı bitirdiğinizde elinizde kalan şey, sadece psikolojik bir bilgi birikimi değil, kendinize daha şefkatli ve dürüst bakabilme cesareti olacaktır.