Puan vermedi·184 syf.··Beğendi
· Mektup okumanın en sevdiğim yanı bir insanın iç sesine doğrudan tanıklık edebilmek; üstelik en filtresiz haliyle. Reşat Nuri Güntekin’in eşi Hadiye Hanım’a yazdığı mektupları okumak bu anlamda benim için çok heyecan verici oldu.
Bu eserle birlikte yazar Reşat Nuri’nin yanı sıra; öğretmen, müfettiş ve en çok da “insan” Reşat Nuri’yi tanıma fırsatı buluyoruz. 1927-1941 yılları arasında müfettişlik görevi nedeniyle Anadolu’yu dolaşırken yazdığı bu mektuplarla bir yandan dönemin toplumsal, siyasi ve kültürel atmosferiyle tanışıyor bir yandan da onun gündelik hallerine ve iç dünyasına kapılar aralıyoruz.
Mesela Atatürk’le karşılaşmalarına dair anlattıklarına bakın:
“Beni, Dil işi için Atatürk’ün emriyle çağırmışlar. Bir lügat hazırlanmış. Atatürk, “Bu kelimeleri muharrirler kullanacaklar. Binaenaleyh onlardan belli başlıların da rey ve fikrine müracaat edilmelidir,” demiş.”
“İsmet Paşa yanıma geldi, nazik ve kibarene âdeti üzere omuzlarımı, yanağımı okşamaya başladı. Bu defa Atatürk de yanına çağırıp oturttu, uzun uzun konuştu. Gece yarısından bir saat sonraya kadar beraber kaldık.”
Bir yandan da şimdilerde özlediğimiz bayram günlerindeki o kalabalık, coşkulu atmosfer satırlardan taşıyor:
“Bugün şenlik Hadiye: Cumhuriyet Bayramı. Sabahtan beri bütün yollardan Ankara’ya doğru bir müthiş kalabalık seli akıyor.”
Peki ya kendine ait o gülümseten satırlar… Tabii kendime de yakın bulduğum için çok ama çok sevdiğimden altını biraz daha fazla çizdiğim o satırlar:)
“Aksi talih. Her yerde bana bir arkadaş musallat oluyor.“
“Uzunca seyahatlerde ahbap peyda etmekten fevkalede korkarım. Çünkü okumama, yazmama mani olurlar.”
“Talebelerin fotoğraf için insana nasıl musallat olduklarını bilmez gibi söz söylüyorsun.”
Ve birtanecik Hayriye Hanım’ına seslenişleri… Mektupların en yumuşak, en içten, okurken en çok “ayyyy” dediğim yerleri:
“Hiçbir kadın bu kadar derin bir duygu ve ihtiyaç ile sevilmemiş, aranmamış ve düşünülmemiştir.”
İşte böyle sıcacık bir kitap. Hem Reşat Nuri Güntekin’i hem de o dönemi en yakından hissettiriyor, daha ne isterim ki…
Gönülden bir #tavsiye