Jane Austen ile tanışmama vesile olan bu özel kitabı, sırf filmini izleyip büyüsünü bozmamak için uzun süre kitaplığımda bekletmiştim. Okuduktan sonra anladım ki; kitabın kapağındaki o övgü dolu sözler kesinlikle abartı değilmiş. Austen, günlük dili o kadar etkili kullanıyor ki; süslü edebiyatın karmaşasından uzak, sade bir anlatımla da kalıcılığın nasıl yakalanacağını adeta kanıtlıyor.
Dönemin Ruhu ve Konusu
Roman, küçük bir kasabada geçen, iyi bir izdivaç kurabilmek adına baloların düzenlendiği tam bir dönem hikayesi. Eğer Bridgerton gibi yapımları seviyorsanız, bu kitaba bayılacağınızdan eminim.
Hikaye, Bennet ailesinin beş kızının (Elizabeth, Jane, Lydia, Kitty ve Mary) evlilik yolundaki maceralarını odağına alıyor. Ancak merkezde, zekası ve karakteriyle kardeşlerinden ayrılan Elizabeth Bennet var. Ailesinin yaptığı hatalara ve sosyal konumuna rağmen Elizabeth'in, soylu ve mesafeli Bay Darcy ile olan aşkının filizlenişini izliyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere bu; önyargılar ve gurur arasında filizlenen, çekişmeli bir aşkın öyküsü.
SPOILER UYARISI: Yazının devamı kitabın içeriğine dair detaylar içermektedir.
Kitap ve Film Arasındaki Farklar
Romanın 2005 yapımı, başrolünde Keira Knightley’nin oynadığı meşhur bir uyarlaması mevcut. Ancak kitapla film arasında belirgin farklar var:
• Karakter Dağılımı: Film daha çok Elizabeth ve Darcy odaklıyken, kitapta diğer karakterlerin derinliğini daha iyi anlıyoruz. Ailenin en güzeli Jane’in aşk hikayesi ve Lydia’nın hataları kitapta çok daha geniş yer buluyor.
• Lydia Bennet Karakteri: Lydia’nın askerlere olan düşkünlüğü ve yaptığı çapkınlıklar okurken bazen sinir bozucu olabiliyor. Ancak bugünün penceresinden baktığımda, genç bir kızın o dönemdeki heyecanlarını ve hatalarını aslında çok insani buldum. Bu da bize zaman değişse de insan doğasının ve seçimlerinin yüzyıllardır benzer kaldığını gösteriyor.
Kişisel Notlar ve Karakter Gelişimi
Beni kitapta en çok etkileyen kısım Elizabeth’in karakter gelişimi oldu. Ailesinin sosyal statüsünden ve sergilediği tavırlardan utanan bir genç kızın, zamanla ailesini olduğu gibi kabullenmeyi öğrenmesi takdire şayan. Bay Darcy’nin ise tüm toplumsal engellere ve olumsuzluklara rağmen aşkına sahip çıkması, hikayeyi "zengin oğlan-fakir kız" temasının ötesine taşıyıp bir başyapıt haline getiriyor.
Minik bir eleştiri: Kitaptaki o derin ve etkileyici Bay Darcy tasvirinden sonra, filmdeki oyuncu tercihi (Matthew Macfadyen) beni ne yazık ki tam anlamıyla tatmin etmedi. Kitaptaki Darcy’nin ağırlığı çok daha başkaydı.