Dilin 20 afeti
2026 5. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 14:06
Öncelikle harika bir kitap olduğunu, vakit ayrılıp üzerinde düşünülmesi ve belli aralıklarla tekrar tekrar okunup insanın kendisine hatırlatması gerektiğini belirtmeliyim. Peygamber’in (sav) “Susan kurtulur.” ifadesiyle belirttiği dil şüphesiz insanın en özgür olduğu, sınırlarını kontrol edemediği gibi ahlakı geçin günah sınırlarına bile rahatlıkla ulaşabildiği bir parçasıdır. Bu yüzden Gazali Mühlikat bölümünün dördüncü kitabı olan Dil Belaları Lisan Afetlerini bize sunmuştur. 20 dil afetinin gerek kuran ayetlerı gerek rivayetler dahilinde açıklamış, bu afetlerden nasıl ve ne yollarla kaçınabileceğimiz, temelindeki psikolojik ve manevi sebeplerle Gazali bu eşsiz kitabında günümüzün problemleri görürcesine açıklamıştır. Farkında olmadan, fuzuli şekilde konuştuğumuz her şeyin dünyada değil ancak ahirette bir hesabı olacak ki bu kitap bunu fark etmemin yanı sıra sunduğu önerilerle adeta başucu kitabım oldu. 20 afet: 1- Seni ilgilendirmeyen şey hakkında konuşmak 2- Fuzuli konuşmak 3- Batıla dalmak 4- Münakaşa ve tartışma 5- Düşmanlık 6- Yapmacık konuşma 7- Sövmek, çirkin söz söylemek ve ağzı bozmak 8- Lanet etmek 9- Teğanni etmek 10- Mizah 11- Alay ve istihza 12- Sırrı ifşa etmek 13- Va’dinden dönmek 14- Yalan söz söylemek ve yalan yere yemin etmek 15- Gıybet 16- Nemime 17- İki dillilik 18- Medh 19- Konuşmayı anlamada yanlışlığın inceliklerinden gafil olmak 20- Avam tabakasının yüce Allah’ın sıfatları ile ilgili soruları Maddeler okunduğunda sanılmasın ki her ağzımızdan çıkan söz doğru değildir, sözün belli sınırları vardır şayet Gazali’nin belirttiği İslami sınırlar aşıldığında etiğin yanı sıra günahında sınırını zorlamış oluruz. Hz. Peygamber’e “Benim en çok korkmamı istediğin şey nedir?” diye sorulduğunda Resulullah (sav) dilini tutarak “İşte bu (dil)” diye buyurur. Elinden, malından sorumluyken elbette en özgür ve tutulması zor olan dilin iman açısından bambaşka bir boyutu olacaktır. Bu kitapta bize yol gösteren bir pusuladır adeta. Günümüz modern toplumunda maalesef bu afetler sanki çok normalmiş gibi ağzımızdan kolayca çıkıveriyor. Artık normalleştirilmiş, toplumda meşru karşılanan her şey bu kitapta yeriliyor. İnsan düşünüyor, İslam sadece bir ibadet değildir, bir yaşam tarzıdır. Senin malına, parana sınır çektiği gibi diline de sınır çekiyor . Kitabı okurken bunu ancak yüce ahlak sahibi insanlar yapabilir diye düşündüm ancak bi süre sonra fark ettim ki İslamın yüzyıllar öncesinde emrettiği bu kurallar, zamanında Cahiliye toplumuna inmişti. İşte, dilin imtihanı da burada başlıyor. Kesinlikle önerimdir, okundukça, hayatımızın içine tezahür edecektir.
Dil Belaları Lisan Afetleriİmam Gazali · Bedir Yayınları · 200716,8bin okunma
Sizin yorumlarınıza bayılıyorum hanımefendi😍