Puan vermedi·720 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Eylül 2024 18:13 "Kemik Saatler" David Mitchell’ın edebi evreninde hem tematik hem de yapısal açıdan bir düğüm noktası teşkil eden, zaman, bilinç ve ölümlülük meselelerini çok katmanlı bir kurgu aracılığıyla tartışmaya açan postmodern bir romandır. Altı bölümden oluşan, dağınık yapısıyla farklı anlatıcı seslerini ve zaman dilimlerini bir araya getirirken, bu fragmanter yapı modern öznenin parçalanmışlık deneyiminin anlatısal karşılığı gibi. Metnin merkezinde yer alan Holly Sykes karakteri, sıradan bir bireyden metafizik bir savaşın dolaylı öznesine dönüşürken, romanın ontolojik zemini de gerçekçilikten spekülatif kurguya doğru genişliyor. Mitchell lineer zaman anlayışını kırarak, döngüsel bir zaman algısı inşa ediyor. Postmodernizm ile büyülü gerçekçilik arasında salınan hibrit bir anlatı formu sunuyor.
Ölümsüzlük arayışı etrafında şekillenen iki karşıt grubun, etik sınırları gözeten Horologlar ile başkalarının ruhlarını tüketerek varlığını sürdüren, Anchoritler mücadelesi üzerinden kurduğu ahlaki alegoridir. Bu çatışma fantastik bir unsur ve geç kapitalist toplumun birey üzerindeki tahakkümünün metaforik bir temsili olarak da okunabilir. Anlatı boyunca dilin esnekliği ve üslubun anlatıcıya göre değişkenlik göstermesi, Mitchell’ın çoğulcu anlatım stratejisini pekiştirirken, metinlerarasılık da romanın kurucu unsurlarından biri hâline geliyor. Yazarın önceki eserlerine yapılan göndermeler, bu romanı bağımsız bir metin olmaktan çıkarıp, geniş bir anlatı evreninin parçası kılıyor. Metafizik ve felsefi düzlemde sosyo-politik arka planıyla da dikkat çekiyor; özellikle son bölümde tasvir edilen çöküş sonrası dünya, iklim krizi ve kaynak tükenişi gibi çağdaş kaygıların distopik bir izdüşümüdür. Bireysel hafıza ile kolektif yıkım arasındaki ilişkiyi sorgularken, insanın faniliği karşısında anlam üretme çabasını merkezine alıyor.
“Kemik Saatler”, biçimsel yenilik ile tematik derinliği buluşturan, zamanı felsefi bir problem olarak ele alan; okuru ontolojik, etik ve varoluşsal sorularla baş başa bırakan bir edebi yapıttır.