Sessiz Bir Direnişin Günlüğü: Oran da Zaman ve Vicdan
2026 80. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 17:44
Albert Camus’nün Veba’sı sadece bir salgının günlüğü değil; insanlık durumunun, çaresizliğin ve bu çaresizliğin içinde filizlenen o sessiz, inatçı direnişin hikayesidir. ​ ​Camus’nün Veba’sını okumak, kapıları dış dünyaya kapanmış bir şehirde, sadece bir hastalıkla değil, bizzat insan olmanın ağırlığıyla yüzleşmektir. Kitabı bitirdiğimde içimde kalan o kesif koku, sadece dezenfektan kokusu değil; umudun yorgunluğu ve ayrılığın sızısıydı. Oran şehri, aslında hepimizin içindeki o daralmış, kuşatılmış kalbin bir simgesi gibi. ​Kitapta beni en çok sarsan, hastalığın kendisinden ziyade, sevdiklerinden ayrı düşenlerin yaşadığı o sürgün hissi oldu. Camus bunu öyle naif bir hüzünle anlatır ki, o bekleyişin beyhudeliğini iliklerinizde hissedersiniz. O andan itibaren, hepimiz vatanından koparılmış, geçmişi olmayan, geleceği de belirsiz birer sürgündük. ​Bu alıntı, sadece fiziksel bir ayrılığı değil, insanın anlam dünyasından kopuşunu simgeliyor. Sevdiğimiz insanların sesini duyamadığımızda ya da onlara dokunamadığımızda, zamanın nasıl donduğunu ve anlamsız bir boşluğa dönüştüğünü hatırlatıyor. ​Dr. Rieux karakteri, duygusal derinliği en çok etkileyen figür. O, bir aziz ya da kahraman olmaya çalışmaz; sadece işini yapar. Bu dürüstlük, dünyanın kaosu karşısında aslında ne kadar yalnız ve güçsüz olduğumuzu gösterir. Rieux’nün şu cümlesi, kitabın vicdanıdır: ​Dünyadaki kötülük neredeyse her zaman cehaletten kaynaklanır ve eğer aydınlatılmamışsa, iyi niyet de kötülük kadar zarar verebilir. ​Bu söz, hüzünlü bir gerçeği fısıldıyor: Bazen en büyük acılar, kötü niyetten değil, ne yapacağını bilememekten ve körlükten doğar. Rieux’nün yorgunluğu, aslında dünyanın tüm dertlerini sırtlanmaya çalışan modern insanın yorgunluğudur. ​ ​Kitabın en kırılgan anı, bir çocuğun veba karşısındaki çırpınışıdır. O an, felsefi tartışmalar biter ve geriye sadece saf, çıplak bir acı kalır. Paneloux gibi inançlı karakterlerin bile sustuğu o noktada, Camus bize şunu hatırlatır: Acının bir mantığı yoktur ve bazı vedalar asla telafi edilemez. ​Tarrou’nun huzuru bulma arzusu, aslında hepimizin içindeki o derin huzursuzluğun bir yansımasıdır. O, vebalı olmamak için, yani başkalarına zarar vermemek için yaşayan bir ruhun yalnızlığını taşır. ​ ​Kitap biterken, Rieux’nün şehre bakıp veba mikrobunun asla ölmeyeceğini, sadece uykuya daldığını söylediği o an, içime tarif edilemez bir hüzün çöktü. Bu, bir yenilgi hikayesi değil; aksine, kaybedeceğimizi bile bile savaşmanın o hüzünlü asaletidir. ​Veba, bize şunu söyler: Hayat saçmadır, acımasızdır ve bazen kapılar üzerimize kapanır. Ama o kapalı kapıların ardında, bir başkasının elini tutmak, bir yarayı sarmak ve insan kalmaya çalışmak yapılabilecek tek ve en onurlu şeydir. ​Okurken gözleriniz doluyorsa, bu Oran halkı için değil; kendi içimizdeki o bitmek bilmeyen bekleyişler ve verdiğimiz sessiz mücadeleler içindir. ​Eğer kitabı yakın zamanda bitirdiyseniz, Dr. Rieux ve Tarrou'nun o meşhur gece denize gidiş sahnesini tekrar düşünmenizi öneririm. O an, tüm o hüzün ve ölümün ortasında, dostluğun ve serin suların verdiği o kısa nefes, kitabın kalbidir. Okuduğunuz her satırın ruhunuzda bir iz bırakması dileğiyle.
VebaAlbert Camus · Can Yayınları · 202424,6bin okunma